Skip to main content

Κρίστερσον: Δύσκολη αποστολή να πείσουμε τον Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία αντιμετωπίζει μια πρόκληση,  να πείσει την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον νέο πρωθυπουργό της σκανδιναβικής χώρας Ουλφ Κρίστερσον.

Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαιτεί την έκδοση υπόπτων που χαρακτηρίζει η Τουρκία τρομοκράτες.

Αν και μια συμφωνία τον Ιούνιο ώθησε τη διαδικασία μπροστά, επιτρέποντας σε 28 από τα 30 μέλη της συμμαχίας να επικυρώσουν την είσοδο των σκανδιναβικών εθνών, η Τουρκία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να αντιτίθενται.

Η Σουηδία και η Φινλανδία προσπαθούν τώρα να αποδείξουν στον Ερντογάν ότι συνεργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι εύκολο έργο», είπε ο Κρίστερσον σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου με τη Φινλανδή ομόλογό του, Σάνα Μάριν, στο Ελσίνκι την Παρασκευή. «Είμαι έτοιμος να πάω στην Άγκυρα» για συνομιλίες με τον Ερντογάν, είπε, χωρίς να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της συνάντησής τους.

Η συνάντηση με την Κρίστερσον θα δοκιμάσει πόσο «ειλικρινής» είναι η Σουηδία για τις αντιτρομοκρατικές της προσπάθειες, είπε ο Ερντογάν στις 21 Οκτωβρίου.

Η Σάνα Μάριν από την πλευρά της σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για εμάς η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μαζί», υπενθυμίζοντας ότι συζήτησε πρόσφατα τις ανησυχίες της Τουρκίας με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα. Ο Τούρκος πρόεδρος της είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλά θέματα σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία (αλλά) κάποια ζητήματα γύρω από τη Σουηδία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ