Skip to main content

Οι Γερμανοί αναζητούν καταφύγια καθώς το φάντασμα του Ψυχρού Πολέμου, πλανάται πάνω από την χώρα

Στις 8 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ., όλες οι σειρήνες της Γερμανίας θα ηχήσουν δοκιμαστικά και θα σταλούν γραπτά μηνύματα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Οι ανησυχίες των Γερμανών που διαλύθηκαν με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου επανέρχονται  μετά από δεκαετίες ειρήνης. Είναι μια δύσκολη αναδρομή για ένα έθνος που βρέθηκε στο γεωγραφικό και πολιτικό κέντρο του Ψυχρού Πολέμου.

 Ο ξεναγός στο πυρηνικό καταφύγιο , σε σταθμό του μετρό της Κολωνίας, Robert Schwienbacher, λέει στο Reuters ότι πληθαίνουν τα ερωτήματα πολιτών για το αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, σε περίπτωση ανάγκης. 

Ο Πούτιν κλιμάκωσε τους τελευταίους μήνες την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, καλώντας εφέδρους και απειλώντας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη ρωσική γη, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε για « Αρμαγεδδώνα ».

«Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Μέρες μετά από αυτές τις δηλώσεις, έρευνα από την ασφαλιστική εταιρεία R+V διαπίστωσε ότι το 42% των Γερμανών φοβάται  έναν πόλεμο με γερμανική συμμετοχή, από 16% πέρυσι, τη μεγαλύτερη αύξηση μετά από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999.

Με τα σύνορα με την Ουκρανία λιγότερο από εννέα ώρες οδικώς από το Βερολίνο, ο πόλεμος βρίσκεται στην αυλή της Γερμανίας οντά  αν και δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή.

«Είμαι άνθρωπος και ανησυχώ ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει», είπε ο Schwienbacher.

«Η Γερμανία είναι  μπαρουταποθηκη στην Ευρώπη»,τονίζει

Ο Lars Pohlmeier,  Γερμανός γιατρός, που κάποτε κρατήθηκε πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα ως έφηβος, είπε ότι νιώθει ανακουφισμένος που ο 15χρονος γιος του κατευθύνεται στον Καναδά για σπουδές.

«Αν είχα ποτέ την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο χείλος του αφανισμού, αυτό θα ήταν τώρα», είπε.

Η πρώην Δυτική Γερμανία έχτισε 2.000 δημόσιους «χώρους προστασίας» που μοιάζουν με καταφύγια από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 2007, η κυβέρνηση της ενοποιημένης Γερμανίας αποφάσισε να καταργήσει τα περισσότερα.

Ωστόσο, η σύγκρουση στην Ουκρανία ανάγκασε την κυβέρνηση να κρατήσει τα υπόλοιπα 599  ενώ ξεκίνησαν διαδικασίες για πιθανές αναβαθμίσεις τους.

 Η εταιρεία BSSD με έδρα το Βερολίνο, που αναλαβάνει να χτίσει τέτοιες μονάδες, είδε τις παραγγελίες της να σημειώνουν φέτος αλμα τουλάχιστον κατά 300%  δήλωσε ο εκπρόσωπός της Mark Schmiechen.

” Πριν μας θεωρουσαν αλλοκοτους”, λέει ο Schmiechen. «Σήμερα είμαστε περιζητητοι».

Ο δήμαρχος της Στουτγάρδης Φρανκ Νόπερ μεγάλωσε δίπλα σε γείτονες που αγόρασαν ένα εξοχικό σπίτι στην Ισπανία για να ξεφύγουν από τυχόν εχθροπραξίες στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Είπε ότι η πόλη του αισθάνεται πιο κοντά από πολλούς γερμανικούς δήμους στον πόλεμο της Ουκρανίας, επειδή η περιοχή  φιλοξενεί δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

  Οι πόλεις κοντά σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες

Ο δήμαρχος του Καϊζερσλάουτερν, όπου βρίσκεται η αμερικανική βάση Ramstein, είπε ότι η ρωσική πυρηνική ρητορική έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει φόβους στη Δύση για να διαβρώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Είναι κατανοητό ότι οι φόβοι επιστρέφουν», είπε ο δήμαρχος Κλάους Βάιχελ.

Ο Peter Degenhardt, δήμαρχος του γειτονικού Landstuhl, είπε ότι ο ίδιος και οι ψηφοφόροι του φοβούνται έναν «υβριδικό πόλεμο».

Όπως και να έχει ,ο Schwienbacher, προειδοποιεί:  Μετά από 14 ημέρες, το νερό και άλλες προμήθειες θα τελειώσουν και,  οι άνθρωποι θα αναγκάζονταν να φύγουν, «ό,τι κι αν γίνεται έξω».

naftemporiki.gr