Skip to main content

Foreign Policy: Η Ρωσία στρατολογεί Αφγανούς κομάντος για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η Ρωσία φέρεται να στρατολογεί κομάντος του εθνικού στρατού του Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Foreign Policy.

«Έχει προταθεί σε μέλη του επίλεκτου Σώματος Καταδρομών του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν, που εγκαταλείφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους όταν η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν πέρυσι, να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Πολλές αφγανικές στρατιωτικές πηγές και πηγές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι η εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ δύναμη, η οποία πολέμησε μαζί με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις για σχεδόν 20 χρόνια, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά που χρειάζεται η Ρωσία στο ουκρανικό πεδίο μάχης» σημειώνει το ρεπορτάζ του FP. 

Περίπου 20.000 με 30.000 εθελοντές κομάντος του Αφγανιστάν έμειναν πίσω όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το 2021 το Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να αναλαμβλανουν τον έλεγχο της χώρας σχεδόν «ακαριαία». Σύμφωνα με το FP, μόνο μερικές εκατοντάδες ανώτεροι αξιωματικοί απομακρύνθηκαν προτού επικρατήσει το καθεστώς των Ταλιμπάν.  Ενώ χιλιάδες διέφυγαν σε γειτονικές χώρες καθώς οι Ταλιμπάν κυνηγούσαν και εκτελούσαν συνεργάτες της κυβέρνησης που είχε καταρρεύσει, πολλοί άλλοι παραμένουν στο Αφγανιστάν, κρυμμένοι για να αποφύγουν τη σύλληψη και την εκτέλεση.

Οι ΗΠΑ ξόδεψαν 90 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση των δυνάμεων εθνικής άμυνας και ασφάλειας του Αφγανιστάν. «Αν και η δύναμη δεν αποδείχθηκε ικανή στο σύνολό της καθώς παρέδωσε τη χώρα στους Ταλιμπάν μέσα σε λίγες εβδομάδες, για τους καταδρομείς υπήρχε πάντα σεβασμός, αφού είχαν εκπαιδευτεί από τους βατραχανθρώπους του αμερικανικού ναυτικού  και τη βρετανική ειδική αεροπορική υπηρεσία». 

Η μονάδα είναι γνωστή για την πύρρειο νίκη στη μάχη του  Dawlat Abad, όπου η αφγανική μονάδα κομάντο πολέμησε τους Ταλιμπάν περιμένοντας ενισχύσεις και ανεφοδιασμό που δεν ήρθαν ποτέ τον Ιούνιο του 2021. Ο εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ επικεφαλής που ηγήθηκε της μονάδας, Sohrab Azimi, αναδείχθηκε εθνικός ήρωας όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε ξεκουραστεί μόνο τρεις μέρες μετά από 50 μέρες συνεχόμενων μαχών. 

naftemporiki.gr