Skip to main content

Κερδίζει έδαφος ο Σούνακ απέναντι στον Τζόνσον

Ο Ρίσι Σούνακ κερδίζει έδαφος στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, εξασφαλίζοντας τη δημόσια υποστήριξη υψηλόβαθμων βουλευτών των Τόρις πριν από την αρχική ψηφοφορία τη Δευτέρα και ασκώντας πίεση στον Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος σε μία που πυροδοτήθηκε από την ταραχώδη παραίτηση της Λιζ Τρας μετά από 44 ημέρες ως πρωθυπουργός που θα μείνουν -αρνητικά- στην ιστορία. «Θέλω να φτιάξουμε την οικονομία μας, να ενώσουμε το κόμμα μας και να αποδώσουμε για τη χώρα μας», είπε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική κρίση. Γι’ αυτό διεκδικώ να γίνω ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός σας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.  

Ο Σούνακ υποστήριξε ότι μπορεί «να διορθώσει την οικονομία , να ενώσει το κόμμα και να προσφέρει στη χώρα », προσθέτοντας ότι αν και «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες» από αυτές που θέτει η πανδημία, «οι ευκαιρίες – αν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εξαιρετικές».

Δεσμεύθηκε επίσης πως θα υπάρχει «ακεραιότητα, επαγγελματισμός και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης». «Η επιλογή που κάνει τώρα το κόμμα μας θα αποφασίσει εάν η επόμενη γενιά Βρετανών θα έχει περισσότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη», έγραψε.

Σούνακ και Τζόνσον συναντήθηκαν αλλά δεν κατάφεραν να βρουν σημείο σύγκλισης ώστε να ανακοινώσουν κοινή υποψηφιότητα. Άλλωστε μια επιστροφή Τζόνσον έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των Συντηρητικών.

Εν τω μεταξύ, ο Τζόνσον δεν έχει ακόμη ανακοινώσει δημόσια την υποψηφιότητά του, παρόλου που άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 βουλευτών, αριθμός ικανός για να τον βάλει στο ψηφοδέλτιο τη Δευτέρα. Αλλά όσοι εκφράστηκαν δημόσια υπέρ του ήταν μόνο οι μισοί περίπου, και όλη την Κυριακή ήταν σαφές ότι τα μεγάλα ονόματα των Τόρις υποστήριζαν όλο και περισσότερο τον Σούνακ.

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, η οποία παραιτήθηκε μία ημέρα πριν από την παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία, ήταν η τελευταία που εξέφρασε την υποστήριξη της στο πρόσωπο του Ρίσι Σούνακ για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, όπως ανέφερε η ίδια σε ένα σημερινό άρθρο της στην εφημερίδα “Τhe Telegraph”.

«Καραδοκεί» η Μόρντοντ

Η Πένι Μόρντοντ δήλωσε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους της Ρίσι Σούνακ και Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών τους, απορρίπτοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει συζητήσει μια συμφωνία με τον Τζόνσον.

«Είμαι πολύ βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω», δήλωσε η Μόρντοντ σήμερα στο BBC.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Bloomberg, Reuters