Skip to main content

Βρετανία: Είναι πιθανή η «ασύλληπτη ανατροπή»;

Οι Μπόρις Τζόνσον και Ρίσι Σούνακ, που ενδέχεται να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας την προηγούμενη εβδομάδα, συναντήθηκαν το Σάββατο. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς καμία πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την συνάντηση.

Επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η κούρσα διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών. Οι δύο αντίπαλοι αναζήτησαν μια συμφωνία που θα αποτρέψει ένα πιθανό σχίσμα μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, αναφέρει το Bloomberg. Ο πρώην πρωθυπουργός και o πρώην υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν καθώς ορισμένοι βουλευτές των Τόρις τους κάλεσαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να κλείσουν μια συμφωνία που θα έστελνε τον έναν από τους δύο στην πρωθυπουργία και τον άλλο σε σημαντική θέση στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ασύλληπτη ανατροπή» την κοινή πορεία των δύο. 

Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας θεωρούνταν σχεδόν αδύνατες λόγω της σύγκρουσης μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία εντάθηκε το καλοκαίρι, όταν ο Σούνακ παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζόνσον, πυροδοτώντας την πτώση του, ανέφεραν δύο άτομα στο πρακτορείο.«Είναι πιθανό ο ένας να προσφέρει κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις στον άλλο για να λάβει τις επιδοκιμασίες του, αν και οι διαφωνίες τους σχετικά με την οικονομική πολιτική μόλις πριν από μήνες θέτουν αμφιβολίες για το αν θα ήθελαν να συνεργαστούν ξανά», αναφέρει. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Times Στίβεν Σουίνφορντ, οι Τζόνσον και Σούνακ δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Όπως αναφέρει ο Σουίνφορντ, ο Τζόνσον είπε στον κύκλο του σήμερα το πρωί ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που έχει λάβει δημοκρατική εντολή. Επομένως θέλει να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει ο Σουίνφορντ, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι υπήρξε οικονομική αναταραχή ως αποτέλεσμα της πολιτικής και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί ξανά, «Πρέπει να έχουμε σταθερότητα», ανέφερε προσθέτοντας ότι θα επικοινωνήσει ξανά με τους Ρίσι Σούνακ και Πένι Μόρντοντ αργότερα σήμερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργό αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι ο Τζόνσον θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας. Ερωτηθείς για το εάν ο Τζόνσον θα είναι υποψήφιος, ο Χίτον-Χάρις δήλωσε: «Ναι, αυτό πιστεύω». «Έχουμε όντως τους αριθμούς…δεν είναι αυτό πρόβλημα».

Πάντως ο Τζόνσον βρίσκεται επί του παρόντος πίσω από τον Σούνακ με λιγότερη δημόσια υποστήριξη από τα μέλη του κοινοβουλίου, αν και η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας ισχυρίστηκε ότι έχει πάνω από 100 υποστηρικτές.

Να σημειωθεί ότι παρόλο που ο Τζόνσον παραμένει δημοφιλής στα μέλη των Τόρις, υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσο μπορεί να ενώσει το κόμμα του μετά την αποχώρησή του από την εξουσία μόλις πριν από επτά εβδομάδες. Άλλωστε είναι ακόμα πολύ πρόσφατα τα σκάνδαλά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία κόστισαν στο κόμμα χάνοντας την υποστήριξη των Βρετανων. Έκτοτε η Λιζ Τρας επιδείνωσε την κατάσταση οδηγώντας αυτή την πτώση σε ιστορικό χαμηλό.

naftemporiki.gr