Skip to main content

Ζελένσκι προς G7: Ζήτησε στήριξη για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τους ομολόγους του της G7 να ενισχύσουν την αεράμυνα της χώρας του για να την βοηθήσουν να σταματήσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Σας ζητώ να ενισχύσετε τη γενική προσπάθεια για να βοηθήσετε οικονομικά στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ουκρανία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα ευγνωμονούν την G7 για μια τέτοια βοήθεια», είπε ο Ζελένσκι στη διαδικτυακή σύνοδο των ηγετών των χωρών της G7, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

Μία ημέρα αφότου πύραυλοι έπληξαν και πάλι το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να επιβληθούν σκληρές, νέες κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με αυτόν τον Ρώσο ηγέτη που δεν έχει μέλλον», είπε.

«Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει χάος στην Ουκρανία και σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα: πυραυλικά πλήγματα, την κατάληψη ενός πυρηνικού σταθμού, απειλές για πυρηνική καταστροφή, δολιοφθορά υποδομών στην Ευρώπη και μια σκόπιμη απόπειρα να καταστραφούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία», υποστήριξε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τη G7 να στηρίξει την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής παρατηρητών στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Όπως είπε, η Μόσχα «θέλει να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο».

Την Δευτέρα το Μινσκ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μα κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας, κάτι που διέψευσε σήμερα ο Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters