Skip to main content

Κίνα: Οι ΗΠΑ στέλνουν «λαθεμένα» και «επικίνδυνα» μηνύματα για την Ταϊβάν

Η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι στέλνουν «πολύ λαθεμένα, επικίνδυνα σήματα» ως προς την Ταϊβάν και όσο περισσότερο ανεξέλεγκτες είναι οι ενέργειες των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της νήσου 23 εκατομμυρίων κατοίκων τόσο λιγότερο εφικτή θα είναι η ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Η Ταϊβάν ήταν το επίκεντρο της συνάντηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι την Παρασκευή. Οι δύο άνδρες είχαν «άμεσες και ειλικρινείς» συνομιλίες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. 

Στη συνάντηση ο Μπλίνκεν είπε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ταϊβάν είναι ζωτικής σημασίας. «Από την πλευρά μας, ο υπουργός κατέστησε ξεκάθαρα ότι – σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική μας για την ενιαία Κίνα, η οποία και πάλι δεν έχει αλλάξει – η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά είναι απολύτως, ζωτικής σημασίας», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος. 

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σε δήλωση για τη συνάντηση, είπε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν «πολύ λάθος, επικίνδυνα μηνύματα» στην Ταϊβάν και όσο πιο ανεξέλεγκτη είναι η δραστηριότητα ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τόσο λιγότερο πιθανό θα υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση. 

«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι ένα εσωτερικό κινεζικό ζήτημα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για την επίλυσή του», ανέφερε το υπουργείο επικαλούμενο τον Ουάνγκ . Οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας με τη στάση τους όσον αφορά την Ταϊβάν, πρόσθεσε ο Ουάνγκ. 

naftemporiki.gr