Skip to main content

Λέτα: Ο Πούτιν «συμμετέχει» στις ιταλικές εκλογές – Αν κερδίσει η δεξιά, θα είναι ο πρώτος που θα γιορτάσει

Ο ηγέτης του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ενρίκο Λέτα δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «συμμετέχει» στις ιταλικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας πως «η ιδέα να ενδώσουμε στον εκβιασμό του Ρώσου προέδρου είναι τρέλα».

«Ελπίζω ότι ο ιταλικός λαός δεν θα ψηφίσει τους φίλους του Πούτιν. Ο Πούτιν ‘συμμετέχει’ στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και θα είναι ο πρώτος που θα κοιτάξει το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσει να καταλάβει αν είναι θετικό ή αρνητικό γι’ αυτόν. Αν η δεξιά κερδίσει, ο Πούτιν θα είναι ο πρώτος που θα γιορτάσει», επεσήμανε ο Λέτα.

«Είσαι είτε από εδώ είτε από εκεί, είτε με τον Πούτιν είτε με την Ευρώπη. Η ιταλική δεξιά είναι εξαιρετικά ασαφής σ’ αυτό το θέμα και αυτό είναι πολύ αρνητικό για τη χώρα μας, επειδή η Ευρώπη δεν θα είναι ασαφής», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν του είπε πως δεν υπάρχουν ιταλικά ονόματα στην έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τη ρωσική χρηματοδότηση προς ξένα κόμματα και πολιτικούς. Η έκθεση, σύμφωνα με την οποία από το 2014 η Ρωσία έχει δώσει περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια σε ξένα κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 20 χώρες, προκάλεσε σάλο στη διάρκεια της ιταλικής προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας είχε εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν το θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως δήλωσε πως άλλαξε γνώμη μετά την εισβολή του στην Ουκρανία. Ο ηγέτης της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε επίσης στο παρελθόν φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν. Ενώ ο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει πως η Ιταλία πρέπει να συμπαραταχθεί με τους δυτικούς συμμάχους της σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Σαλβίνι έχει εκφράσει επιφυλάξεις γι’ αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ANSA