Skip to main content

Μπέρμποκ-Πελόζι: Απαραίτητη η συνοχή της Δύσης έναντι της Ρωσίας

Στην ανάγκη διατήρησης της συνοχής των συμμάχων έναντι της Ρωσίας και της απειλής για τη δημοκρατία και την ειρήνη αναφέρθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Οι δύο αξιωματούχοι, κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνόδου των πρόεδρων των κοινοβουλίων των χωρών της Ομάδας των Επτά, τόνισαν την αποφασιστικότητα των χωρών τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

«Η 24η Φεβρουαρίου απέδειξε πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας για τη δημοκρατία και πόσο υπαρξιακή είναι η απειλή για τη δημοκρατία», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, τόνισε ωστόσο ότι «η αγάπη για τη δημοκρατία είναι μεγαλύτερη από την απειλή εναντίον της» και ανέδειξε τη σημασία της συνοχής των συμμάχων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η κυρία Πελόζι, την οποία η κυρία Μπέρμποκ χαρακτήρισε «ισχυρή φωνή για τη δημοκρατία στον κόσμο», συνεχάρηκε τη Γερμανία για την ηγετική της στάση στο θέμα, αλλά και για τις γενναίες αποφάσεις που έχει λάβει για την απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. «Η Γερμανία κάνει το σωστό. Ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα είναι μια έκπληξη για τον Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά η αμερικανίδα πολιτικός και επισήμανε ότι το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας είναι εξίσου σημαντικό με αυτό των όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της G7, η κυρία Πελόζι είχε μιλήσει για ουσιαστική υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας, για ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια και για «κυρώσεις, κυρώσεις, κυρώσεις» που πρέπει να επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας. Η πρόεδρος της Bundestag Μπέρμπελ Μπας σημείωσε από την πλευρά της ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δίνει μάχη εναντίον όλων των φιλελεύθερων δημοκρατιών της Δύσης και στη διαδικασία καταστρέφει τη χώρα του. «Αλλά δεν θα κερδίσει αυτή τη μάχη», τονίζεται και στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ. Ο κ. Στέφαντσουκ μετέφερε την εικόνα από το μέτωπο του πολέμου, η οποία, όπως είπε, έχει αλλάξει, «χάρη στον στρατό μας, αλλά και χάρη στα όπλα που παραλάβαμε» και ζήτησε περισσότερη στρατιωτική στήριξη με βαρύ οπλισμό. «Χρειαζόμαστε νέα, σύγχρονα όπλα. Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει στο μέτωπο ότι τα όπλα θα βοηθούσαν σημαντικά», τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ