Skip to main content

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ έμεινε σκόπιμα άπραγος και έβλεπε Fox News, δείχνουν τα στοιχεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τις επανειλημμένες εκκλήσεις της οικογένειάς του και των στενότερων συμβούλων του να σταματήσει τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου και αντ’ αυτού πέρασε ώρες παρακολουθώντας τη βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο στο Fox News, σύμφωνα με μια την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση.

Η επιτροπή εξήγησε πως ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση καλώντας τον όχλο να απομακρυνθεί. Αντίθετα, παρακολούθησε τα γεγονότα στην τηλεόραση και έκανε κλήσεις σε γερουσιαστές που επικύρωναν τα αποτελέσματα των εκλογών. Στην τελευταία συνεδρίαση των θερινών ακροάσεων, η επιτροπή που διερεύνησε την εξέγερση μέσω ενός βίντεο- ντοκουμέντο. 

«Δεν θέλω να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν», φαίνεται να λέει ο Τραμπ σε βίντεο που τραβήχτηκε καθώς έκανε πρόβα για μια ομιλία στις 7 Ιανουαρίου 2021. Την ομιλία είχε ετοιμάσει το προσωπικό του Λευκού Οίκου, με την ελπίδα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Λίγες ώρες νωρίτερα εξαγριωμένοι υποστηρικτές του Τραμπ είχαν εξαπολύσει τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο, αρνούμενοι να αποδεχθούν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Η αντίδραση του Τραμπ το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου 2021 χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από το τι δεν έκανε ή δεν είπε για να σταματήσει τη βία, ανέφερε λεπτομερώς η επιτροπή. Ο Τραμπ δεν απευθύνθηκε στον στρατό για βοήθεια στην υπεράσπιση του Καπιτωλίου. Δεν ήθελε να μιλήσει στο πλήθος ζητώντας να πάει σπίτι του. Δεν απηύθυνε το μήνυμα που του είχε γράψει το προσωπικό του. Και δόθηκε οδηγία στον φωτογράφο του Λευκού Οίκου να μην τραβήξει φωτογραφίες εκείνη την ημέρα.

Τα μέλη της επιτροπής προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι η αδράνεια του Τραμπ την ημέρα της εισβολής ξεπέρασε το όριο της απλής παράλειψης καθήκοντος και ήταν μέρος μιας προσπάθειας ανατροπής των εκλογών.  «Επέλεξε να μην ενεργήσει», είπε ο Άνταμ Κίνζινγκερ, ένας από τους δύο Ρεπουμπλικάνους στην επιτροπή υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά της η Λιζ Τσέινι, επίσης Ρεπουμπλικανή και αντιπρόεδρος της επιτροπής, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ ότι οι ενέργειες του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εισβολής θα πρέπει να τον αποκλείσουν από το να είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος το 2024.  «Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια σκόπιμη επιλογή να παραβιάσει τον όρκο του, να αγνοήσει τη συνεχιζόμενη βία κατά των αρχών επιβολής του νόμου, να απειλήσει τη συνταγματική μας τάξη», είπε.

Περιγράφοντας τις ενέργειες του πρώην προέδρου ως «αδικαιολόγητες», η Τσέινι πρόσθεσε: «Κάθε Αμερικανός πρέπει να σκεφτεί αυτό: μπορείτε να τον εμπιστευτείτε ξανά σε κάποια θέση εξουσίας στο μεγάλο έθνος μας;».

naftemporiki.gr