Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: «Ιστορική στιγμή» η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας-Β. Μακεδονίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος την Κομισιόν. «Αυτό το περίμεναν επί τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν», πρόσθεσε.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξιν χώρα από το 2005 και η Αλβανία από το 2014.

Το «ευχαριστώ» του Έντι Ράμα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ αυτών που ευχαρίστησε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα για τη βοήθειά τους στο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη χώρα του.

«Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αγωνίστηκε και για τους δύο» για την ΕΕ και για τα Δυτικά Βαλκάνια, για όλα τα κράτη μέλη και «για εμάς» ανέφερε ο κ. Ράμα.

Συνέχισε με την πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «χωρίς αυτήν δε θα ήμασταν εδώ σήμερα. Είχε και τα γενέθλιά της και θέλω να της ευχηθώ τα καλύτερα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δε θα ήμασταν εδώ χωρίς την επιπλέον προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και της ομάδας του που εργάστηκε για την τελευταία πρόταση που άνοιξε το δρόμο, ξεμπλοκάροντας μία παράλογη κατάσταση». Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε επίσης στον λαό της Αλβανίας επισημαίνοντας ότι δεν εγκατέλειψε το όνειρο να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο.

«Χάρη στον αλβανικό λαό μπορούσαμε να είμαστε δυνατοί παρά τα τρία πολύ περίπλοκα χρόνια, από τη μία με τις αρνήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον σεισμό, την πανδημία, τον πόλεμο, που έκαναν την τέλεια καταιγίδα, αλλά μας έκαναν πιο δυνατούς» σημείωσε.

Κοβάτσεφσκι: «Νέα αρχή στην περιοχή»

Για «νέα αρχή στην περιοχή» η οποία «σημαίνει ευημερία και πρόοδο» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Όταν σημειώνεται πρόοδος σε μία χώρα τονώνεται η πρόοδος και σε άλλους γείτονες» προσέθεσε, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «στους φίλους» της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ «για τη στήριξη, την εμπλοκή και τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση» της χώρας.

«Η δέσμευσή τους ήταν το κλειδί για να είμαστε εδώ στις Βρυξέλλες κάνοντας το πρώτο βήμα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

nafemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ