Skip to main content

ΝΑΤΟ: Νέες απειλές Ερντογάν για βέτο στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ξανά τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ότι θα «παγώσει» την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την παραμονή της τριμερούς συνόδου κορυφής με τη Ρωσία και το Ιράν στην Τεχεράνη.

Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη, ο κ. Ερντογάν είχε καλέσει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να «πάρουν μέρος» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, για την οποία κατηγορεί τις κουρδικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία.

«Έχουμε υιοθετήσει μια εξαιρετικά σαφή στάση για τη συνέχιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ (…) Θέλω να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι θα παγώσουμε τη διαδικασία εάν αυτές οι χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στον Τύπο στο τέλος υπουργικού συμβουλίου. «Παρατηρούμε ιδιαίτερα ότι η Σουηδία δεν στοχάζεται καλά σε αυτό το θέμα», κατηγόρησε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί τη Δευτέρα το απόγευμα για την Τεχεράνη, όπου θα συναντηθεί την Τρίτη με τους Ρώσους Προέδρους Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, από τους οποίους ελπίζει να λάβει το πράσινο φως για ένοπλη επέμβαση στη βορειοδυτική Συρία.

Η Άγκυρα απειλεί από τα τέλη Μαΐου ότι θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους σε μια τέτοια επίθεση. Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν είναι τρεις σημαντικοί παίκτες στον πόλεμο που πλήττει τη Συρία από το 2011, με τη Μόσχα και την Τεχεράνη να υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και την Άγκυρα να υποστηρίζει τους αντάρτες.

naftemporiki.gr