Skip to main content

Φιλιππίνες: Ο γιος του δικτάτορα Μάρκος υπόσχεται να «ιδρώσει»- Η πρώτη πρόκληση

Ο Φέρντιναντ “Μπονγκμπονγκ” Μάρκος Τζούνιορ (ο γιος του δικτάτορα Μάρκος) ανέλαβε καθήκοντα την Πέμπτη ως ο 17ος πρόεδρος των Φιλιππίνων, καθώς οι εκλογές του Μαΐου τον ανέδειξαν θριαμβευτικά νικητή, ανοίγοντας το δρόμο για την- κάποτε αδιανόητη- επιστροφή στο ανώτατο αξίωμα της χώρας στην πιο διαβόητη πολιτική δυναστεία της.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας δεσμεύθηκε να επενδύσει σε υποδομές, να μετριάσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να «ιδρώσει» για τους συμπατριώτες του. 

Ο Φέρντιναντ “Μπονγκμπονγκ” Μάρκος Τζούνιορ είναι ο πρώτος υποψήφιος στην πρόσφατη ιστορία που κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία σε προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, σηματοδοτώντας μια εκπληκτική επιστροφή από τον γιο και συνονόματο ενός έκπτωτου δικτάτορα εδώ και δεκαετίες. 

Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του, επικαλέστηκε την κληρονομιά του δικτάτορα πατέρα του και του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, του απερχόμενου προέδρου. «Ο πατέρας μου έχτισε περισσότερους και καλύτερους δρόμους, παρήγαγε περισσότερο ρύζι από όλες τις διοικήσεις που είχαν προηγηθεί της εξουσίας του», είπε. «Ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ρόα Ντουτέρτε έχτισε περισσότερα και καλύτερα από όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν τον πατέρα μου», πρόσθεσε. 

Ο Μάρκος Τζούνιορ υποσχέθηκε να παρουσιάσει στο κοινό ένα εξαετές – δεδομένου ότι η θητεία του έχει διάρκεια έξι χρόνια. «ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών» στο οποίο «κανένα μέρος της χώρας μας δεν θα παραμεληθεί», και να καθαρίσει τα πλαστικά απορρίμματα, περιγράφοντας τις Φιλιππίνες ως τον τρίτο μεγαλύτερο ρυπογόνο πλαστικών στον κόσμο. «Δεν θα απογοητευτείτε, οπότε μην φοβάστε», είπε.

«Με κάθε δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρω, θα κρατήσω πάνω από όλα στην καρδιά και στο μυαλό μου το χρέος της ευγνωμοσύνης που σας οφείλω για την τιμή και την ευθύνη που μου αναθέσατε», πρόσθεσε.

Πώς θα φερθεί στα μέσα ενημέρωσης;

Ο θρίαμβος του Μάρκος Τζούνιορ είναι το αποκορύφωμα μιας δεκαετούς προσπάθειας της πιο διάσημης και πολωτικής δυναστείας στη σύγχρονη πολιτική σκηνή των Φιλιππίνων να αποκαταστήσει την κληρονομιά της και να επιστρέψει στο παλάτι Malacañang. Αλλά θα κυβερνήσει ο Μάρκος Τζούνιορ  όπως ο αυταρχικός πατέρας του ή θα εκπληρώσει την αόριστη υπόσχεσή του για «ενότητα» για να κατευνάσει τους Φιλιππινέζους με πικρές αναμνήσεις από τη σιδερένια διακυβέρνηση και την κλεπτοκρατία του πατέρα του, διερωτάται το gzeromedia. 

Ένα θέμα που σίγουρα θα δώσει σύντομα μια εικόνα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία λογοκρίθηκαν έντονα υπό τον στρατιωτικό νόμο του πρεσβύτερου Μάρκος.

Την Τρίτη, η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Φιλιππίνων διέταξε το κλείσιμο του Rappler, του ειδησεογραφικού ιστότοπου που διευθύνει η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Ρέσα, έντονη επικριτής του απερχόμενου ισχυρού προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Ο Μάρκος Τζούνιορ θα αντιμετωπίσει επίσης πιέσεις να επιστρέψει την επαναλειτουργία μιας εκπομπής στο ABS-CBN, το μεγαλύτερο δίκτυο της χώρας, την οποία ο Ντουτέρτε έπαυσε στις αρχές του 2020 (και ο πατέρας του Μάρκος έβαγλε επίσης εκτός αέρα τη δεκαετία του 1980).

«Οι υποστηρικτές του αναφέρουν ότι ο Μάρκος Τζούνιορ θέλει να ξεκινήσει την προεδρία του με μια επίθεση γοητείας για να κατευνάσει τους εχθρούς του, αλλά μπορεί να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα με τον πιο ισχυρό φίλο του. Η ανατροπή δύο από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Ντουτέρτε δεν θα πήγαινε καλά με τον περίφημο επιθετικό απερχόμενο ηγέτη — του οποίου η κόρη είναι… αντιπρόεδρος του Μάρκος», σημειώνει το gzeromedia. 

naftemporiki.gr