Skip to main content

Μόσχα: Τρεις Βαλκανικές χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους αποτρέποντας επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι

Μόσχα:Τρεις Βαλκανικές χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους αποτρέποντας επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ αναγκάστηκε να ματαιώσει τη προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Βελιγράδι, καθώς οι γειτονικές χώρες- Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και  Βουλγαρία- απαγόρευσαν την πτήση του αεροσκάφους του στον εναέριο χώρο τους.

Την πληροφορία που μετέδωσε αρχικά η σερβική εφημερίδα Danas, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Οι χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που γειτονεύουν με τη Σερβία έκλεισαν κάθε κανάλι επικοινωνίας, αποτρέποντας τη διέλευση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Σεργκέι Λαβρόφ που είχε προορισμό τη Σερβία. Η ρωσική αντιπροσωπεία θα μετέβαινε στο Βελιγράδι για συνομιλίες», τόνισε η Ζαχάροβα, μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La7.

Η Ζαχάροβα είπε ότι «η Ρωσία, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να τοποθετήσει σιδηρούν παραπέτασμα». Αναφερόμενη μάλιστα στις τρεις χώρες Βαλκανικές χώρες που έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για τον Λοβρόφ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε: «Το λάθος σας είναι ότι είστε πολύ εγωιστές,νομίζετε ότι βρίσκεστε στο κέντρο του κόσμου, ότι δεν υπάρχουν άλλα έθνη εκτός από εσάς. Δεν έχετε ηθικό δικαίωμα να διδάξετε σε κάποιον κάτι», υποστήριξε η Ζαχάροβα.

Όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναγκάστηκε να ασχοληθεί προσωπικά με τις συνθήκες της   επίσκεψης Λαβρόφ που είχε προγραμματιστεί για τις 6-7 Ιουνίου.

Αντί για τον Λαβρόφ, ο Σέρβος πρόεδρος δέχτηκε σήμερα το πρωί  τον Ρώσο πρέσβη στη , Αλεξάντερ Μπότσαν-Κάρτσενκο. Απόψε, ο Βούτσιτς, πρόκειται μάλιστα να απευθυνθεί  μέσω της τηλεόρασης στους πολίτες για να εξηγήσει την ματαίωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.