Skip to main content

Επόμενος στόχος το ρωσικό φυσικό αέριο. Διχασμένη η ΕΕ στην επιβολή εμπάργκο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένοι σχετικά με το αν θα στοχεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην επόμενη σειρά κυρώσεων του μπλοκ κατά του Κρεμλίνου.

Το νέο εμπάργκο έρχεται λίγο αφότου η ΕΕ επέβαλε μερική απαγόρευση του πετρελαίου ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να συζητήσει ένα σχέδιο στόχευσης των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στο έβδομο σύνολο οικονομικών μέτρων της. 

«Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι στο έβδομο πακέτο κυρώσεων, αλλά είμαι ρεαλίστρια επίσης και δεν πιστεύω ότι θα είναι», επισήμανε η Εσθονή Πρωθυπουργός. «Εάν θέλουμε να μπει τέλος στον πόνο των ανθρώπων πρέπει να απωθήσουμε αυτόν που επιτίθεται», υπογράμμισε.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ απέρριψε αιφνιδιαστικά αυτή την ιδέα, ωστόσο, λέγοντας ότι δεν θα είναι θέμα συζήτησης αυτή τη φορά.

«Το εμπάργκο στο αέριο δεν θα συζητηθεί, ο (Γερμανός καγκελάριος) Όλαφ Σολτς το έχει επίσης ξεκαθαρίσει», επεσήμανε ο Νέχαμερ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες.

«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», πρόσθεσε.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 27% του εισαγόμενου πετρελαίου της.

naftemporiki.gr