Skip to main content

Βόρεια Μακεδονία: Έκκληση για ένταξη στην ΕΕ υπό το φόβο «ρωσικής επιρροής»

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.
gr

Συζήτηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ αύριο θα τεθούν σε ψηφοφορία οι εκθέσεις αξιολόγησης της προόδου των δύο κρατών των Δυτικών Βαλκανίων ως προς τα κριτήρια ένταξης. 

Υπό τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να αρχίσουν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την Αλβανία σημειώνοντας ότι η διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να αποδειχθεί ιστορικής σημασίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη. «Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψιν της τις ιστορικής σημασίας συνέπειες της διαδικασίας διεύρυνσης για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στα Δυτικά Βαλκάνια» επισημάινουν οι  Ευρωβουλευτές στις σχετικές εκθέσεις τους και υπογραμμίζουν ότι το Συμβούλιο «δεν έχει αρχίσει τις, εκκρεμούσες από καιρό, διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, παρότι οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και έχουν επιτύχει σταθερά αποτελέσματα». 

Κίνδυνος από την πιθανή ρωσική επιρροή στην περιοχή

Μάλιστα, η έκθεση για την Βόρεια Μακεδονία υπογραμμίζει τη «γεωστρατηγική σημασία της χώρας και ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και του μέλλοντος τους στο πλαίσιο της ΕΕ» και «επαναλαμβάνει ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης». Καλεί δε την ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο και πλαίσιο ασφάλειας, «συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία για την ασφάλεια, της πιθανής ρωσικής επιρροής στην περιοχή και των κακόβουλων δραστηριοτήτων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την πολιτική σταθερότητα και την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». 

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση για τη Βόρεια Μακεδονία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 66 «υπέρ» έναντι 4 «κατά» και 5 ευρωβουλευτών που δήλωσαν αποχή. Ένας από τους πέντε βουλευτές που απείχαν ήταν ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος όμως υπερψήφισε την έκθεση για την Αλβανία. Αντίθετα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, υπερψήφισε τις προτάσεις και για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.  

Η σταθερότητα στην «άμεση γειτονία» είναι ζωτική για την ΕΕ

Τις προθέσεις της για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας έχει δείξει και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία συνάντησε τον Φεβρουάριο τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, και τον επόμενο μήνα τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της επιτάχυνσης της διαδικασίας διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Ειδικότερα σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει «να σκεφθεί τρόπους να επιταχύνει την ενταξιακή διαδικασία στα Δυτικά Βαλκάνια» διότι «η σταθερότητα στην άμεση γειτονία είναι ζωτικής σημασίας για την σταθερότητα και της ίδιας της ΕΕ».