Skip to main content

Brexit: Στον «αέρα» ξανά η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας λόγω του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα κινηθεί γρήγορα για να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Μ. Βρετανίας και να αναστείλει την εμπορική συμφωνία, εάν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υποβάλει νομοθεσία για την ανάκληση των δεσμεύσεών της σχετικά με το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Εκτός από το πάγωμα της προνομιακής πρόσβασης που έχουν οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά της ΕΕ, το μπλοκ θα σταματήσει επίσης τις συνομιλίες για το καθεστώς του Γιβραλτάρ, είπε άτομο με γνώση του θέματος στο Bloomberg, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες αφού η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας επέκρινε τις προτάσεις της ΕΕ για βελτίωση της κατάστασης μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η Βρετανία υποστηρίζει ότι η συμφωνία για το Brexit έχει διαταράξει το εμπόριο και τροφοδοτεί πολιτική αστάθεια. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα έχει περαιτέρω συζητήσεις με την κ. Τρας αφού συναντηθεί με τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρος Σέφκοβιτς για συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τη σύσταση μιας πορείας δράσης, ενώ η τελική απόφαση σχετικά με τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα οποιωνδήποτε μέτρων θα χρειαζόταν την υποστήριξη των κρατών μελών.

Η απειλή δείχνει τι διακυβεύεται αφού η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, το βράδυ της Τρίτης είπε ότι οι τελευταίες προτάσεις της ΕΕ για εμπορικές ρυθμίσεις δεν θα λειτουργήσουν, σηματοδοτώντας ότι είναι έτοιμη να λάβει μονομερή βήματα εκτός και αν υπάρξει διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας. Η αναστολή της εμπορικής συμφωνίας θα σήμαινε ουσιαστικά την επιστροφή του «χωρίς συμφωνία Brexit» που η συμφωνία επρόκειτο να αποφευχθεί.

Η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία εάν δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις», ανέφερε η Τρας σε δήλωση. «Οι τρέχουσες προτάσεις της ΕΕ αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν σωστά τα πραγματικά ζητήματα που επηρεάζουν τη Βόρεια Ιρλανδία και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μας οδηγούσαν πίσω», είπε, υποστηρίζοντας την εισαγωγή «περισσότερων ελέγχων, γραφειοκρατίας και αναστάτωσης».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς προειδοποίησε την Τρίτη ότι το πρωτόκολλο είναι μια διεθνής συμφωνία και ότι «η επαναδιαπραγμάτευση δεν αποτελεί επιλογή». Είπε ότι η ΕΕ εργάστηκε ακούραστα για να προτείνει λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης της ροής φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία. Θα συναντηθεί ξανά με τη Λιζ Τρας σήμερα Πέμπτη.

naftemporiki.gr