Skip to main content

Ζελένσκι: Ομιλία στο ΣΑ του ΟΗΕ- Πάνω από 300 δολοφονήθηκαν στη Μπούτσα

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μιλήσει σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνεδρίαση που είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Τη συνεδρίαση αναμένεται να μονοπωλήσουν τα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, ανακοίνωσε η βρετανική διπλωματική αποστολή, η οποία ασκεί τον Απρίλιο την εναλλασσόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και προβλέπεται να συμμετάσχει σε αυτή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μετά την αποκάλυψη για τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων, κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Μπούτσα, ο Ζελένσκι πραγματοποίησε επίσκεψη χθες στην πόλη. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία». Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται πως έχει ανάμειξη κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένες εικόνες.

Στο τελευταίο του μήνυμα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προς τον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να συγκαλύψει αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τα στρατεύματά της στις κατεχόμενες περιοχές.

Κατηγόρησε επίσης το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διεξήγαγε μια επιχείρηση «προπαγάνδας» για να αμφισβητήσει τις αναφορές ότι Ουκρανοί πολίτες δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις του. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο στην Μπούτσα έχουν σκοτωθεί και βασανιστεί περισσότεροι από 300 άμαχοι.

«Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι μετά την αποκάλυψη των μαζικών δολοφονιών αμάχων στην περιοχή του Κιέβου, οι κατακτητές μπορεί να έχουν διαφορετική στάση απέναντι στα εγκλήματά τους σε άλλο μέρος της χώρας μας όπου ήρθαν», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

«Ξεκινούν ήδη μια ψεύτικη εκστρατεία για να κρύψουν την ενοχή τους για τις μαζικές δολοφονίες αμάχων στη Μαριούπολη. Θα κάνουν δεκάδες στημένες συνεντεύξεις, θα επανεπεξεργαστούν ηχογραφήσεις και θα σκοτώσουν ανθρώπους ειδικά για να φανεί ότι σκοτώθηκαν από κάποιον άλλο», πρόσθεσε.

«Χρησιμοποιούσαν την ίδια τακτική όταν οι κατακτητές κατέρριψαν ένα μαλαισιανό Boeing πάνω από το Ντονμπάς. Κατηγόρησαν την Ουκρανία. Έφτασαν ακόμη και σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα πτώματα “πετάχτηκαν” στο αεροπλάνο πριν συνετρίβη», συνέχισε, καλώντας τους δυτικούς ηγέτες να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στο καθεστώς Πούτιν, λέγοντας ότι η τιμωρία «πρέπει επιτέλους να είναι σημαντική».

Ο Ζελένσκι δεσμεύθηκε να συνεχίσει την έρευνα για στοιχειοθέτηση των εγκλημάτων πολέμου των ρωσικών δυνάμεων, διαβεβαιώνοντας ότι οι ερευνητές θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εντοπίσουν τους δράστες των εικαζόμενων θηριωδιών. «Κάνουμε ήδη ό,τι είναι δυνατό για να εντοπίσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα όλους τους Ρώσους στρατιώτες που εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα», είπε. «Αυτό θα είναι ένα κοινό έργο του κράτους μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς θεσμούς, ιδιαίτερα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», εξήγησε.

«Όλα τα εγκλήματα των κατακτητών έχουν καταγραφεί. Παρέχεται η απαραίτητη διαδικαστική βάση για να οδηγηθούν οι ένοχοι Ρώσοι στρατιωτικοί στη δικαιοσύνη για κάθε έγκλημα που διαπράττουν», πρόσθεσε, αναφέροντας επίσης πως συζήτησε το καθεστώς των ερευνών με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr