Skip to main content

Με συμπτώματα δηλητηρίασης Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές

Συμπτώματα, που παραπέμπουν σε πιθανή δηλητηρίαση, εμφάνισε ο  Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και  τουλάχιστον δύο μέλη ουκρανικής ομάδας διαπραγματευτών μετά από συνάντηση στο Κίεβο. Την είδηση ο εκπρόσωπος του μεγιστανα,  σύμφωνα με το BBC.

Αργότερα το ίδιο βράδυ – τρεις από αυτούς, σύμφωνα με την ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat, παρουσίασαν  προβλήματα νευρολογικής φύσης, 

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Wall Street Journal τα κύρια συμπτώματα που κράτησαν όλη την νύχτα, ήταν φλεγμονή στο δέρμα, ερεθισμένα μάτια και έντονος πόνος και δακρύρροια.   

Η ομάδα των Ουκρανών, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, κατηγόρησε σκληροπυρηνικούς της Μόσχας που, όπως είπαν, ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

«Κάποιος, φαίνεται, ήθελε να στείλει μια προειδοποίηση σε όσους συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες» είπαν οι άνθρωποι του Αμπράμοβιτς. 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Guardian. Σύμφωνα με τον Shaun Walker, ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας,  πηγή με απ’ ευθείας γνώση δήλωση ότι «ο Ρόμαν (σσ Αμπράμοβιτς) έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία ».

Πρόσωπο κοντά στον Αμπράμοβιτς, ο οποίος ως γνωστόν έχει αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού μετά από αίτημα του Ζελένσκι, ανέφερε ότι δεν είναι σαφές ποιος έβαλε στο στόχαστρο την ομάδα.

Τα σύμπτώματα πάντως, έχουν βελτιωθεί και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, ενώ ούτε ο Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο ολιγάρχη δεν επηρεάστηκε 

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού Προέδρου ανέφερε εξάλλου ότι δεν έχει πληροφορίες για ύποπτη δηλητηρίαση.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε  ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν  Αμπράμοβιτς και οι  Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση, χωρίς να δώσει παραπάνω πληροφορίες. 

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr