Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Η χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τις γειτονικές χώρες

«Θα πρέπει να επιταχύνουμε με τη διαδικασία του επείγοντος τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει υποτιμήσει τη δύναμη του ουκρανικού λαού, τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεών του».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι σύμμαχοι έχουν παράσχει υποστήριξη στην Ουκρανία για να βοηθήσουν το «θεμελιώδες δικαίωμά της στην άμυνα», αλλά υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι το βασικό καθήκον της στρατιωτικής συμμαχίας είναι η άμυνα και η προστασία των μελών του ΝΑΤΟ.

Επανέλαβε μάλιστα ξανά ότι η κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία σημαίνει ότι η συμμαχία θα πρέπει να επιτεθεί μαζικά στη ρωσική αεράμυνα. «Τότε ο κίνδυνος μεταξύ ενός πλήρους πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είναι πολύ υψηλός», είπε χαρακτηριστικά. 

Επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος, η συμμαχία δεν στέλνει στρατεύματα στη χώρα, αν και αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία σε γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ. 

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο της στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση στο έδαφος του ΝΑΤΟ. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση της σύγκρουσης – θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει εκτεταμένες και σοβαρές συνέπειες», δήλωσε. «Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, γίνεται ακόμη πιο εμφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος μόλυνσης… μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα μιλήσουν σήμερα για «”reset” για την αποτροπή και την άμυνά μας μακροπρόθεσμα».  «Το πρώτο βήμα είναι η ίδρυση τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία», εξήγησε.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr