Skip to main content

Κορωνοϊός: Η έξαρση των κρουσμάτων μεταθέτει την «Ημέρα Ελευθερίας» στη Γερμανία

Ακριβώς τη στιγμή που οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον Covid επρόκειτο να τελειώσουν, τα κρατίδια της Γερμανίας αποφάσισαν να μεταφέρουν την «Ημέρα Ελευθερίας» στις αρχές Απριλίου.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος υγείας της Γερμανίας είχε υπερασπιστεί την απόφαση για άρση των περισσότερων περιορισμών, ακόμη και όταν οι μολύνσεις φτάνουν σε νέα υψηλά. Αλλά τα κρατίδια είχαν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν τη μετακίνηση μέχρι τις 2 Απριλίου και χρησιμοποιούν αυτήν την επιλογή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η χώρα άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς της τον Φεβρουάριο και τα περισσότερα από τα εναπομείναντα ομοσπονδιακά μέτρα έληξαν επίσημα το Σάββατο, με τις μάσκες υποχρεωτικές μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα νοσοκομεία και στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διατήρηση ευρέων περιορισμών στις ελευθερίες των πολιτών εάν το σύστημα υγείας δεν κινδύνευε να υπερφορτωθεί. Ο επικεφαλής υγείας της Γερμανίας υπερασπίζεται τη χαλάρωση καθώς τα κρούσματα Covid σημείωσαν ρεκόρ

Ωστόσο, η Γερμανία κατέγραψε άλλον έναν αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19 την Παρασκευή, με σχεδόν 300.000 μολύνσεις. Το ποσοστό μόλυνσης έφτασε σε νέο υψηλό το Σάββατο για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, πριν υποχωρήσει ελαφρά την Κυριακή, όταν καταγράφηκαν 132.000 νέες λοιμώξεις.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε την Πέμπτη ότι το αυξανόμενο ποσοστό μόλυνσης δεν είναι «καλά νέα». Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λιγότερο από το μισό του επιπέδου που ήταν στα τέλη του 2021 και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται επίσης απότομα.

Οι πρόσφατοι θάνατοι από τον Covid-19 δεν ακολούθησαν υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων, αλλά αντιθέτως υποχώρησαν από την πρόσφατη κορύφωση τον Δεκέμβριο — που με τη σειρά της ήταν πολύ κάτω από τα επίπεδα των αρχών του 2021, πριν τα εμβόλια ήταν ευρέως διαθέσιμα.

Πολλά κρατίδια χαλάρωσαν κάπως τους κανόνες τους αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Βαυαρία, για παράδειγμα, κατάργησε τα όρια συμμετοχής σε εκδηλώσεις και επέτρεψε ξανά τον χορό και τη μουσική στα εστιατόρια. Η δημοφιλής τουριστική περιοχή του Schleswig-Holstein επιτρέπει και πάλι επισκέψεις σε εστιατόρια και διαμονή σε ξενοδοχεία, ανεξάρτητα από το status εμβολιασμού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr