Skip to main content

Βρετανία: Εμπορικές κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβάνεται η βότκα

Η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τιμωρητικών δασμών στη βότκα και απαγόρευσης της εξαγωγής πολυτελών προϊόντων.

«Η ρωσική βότκα είναι ένα από τα εμβληματικά προϊόντα που επηρεάζονται από την αύξηση των τελωνειακών δασμών», η οποία αντιπροσωπεύει αύξηση «35 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τους σημερινούς συντελεστές», ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου.

«Οι νέοι δασμοί μας θα απομονώσουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο υπουργός των Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ. «Αυτοί οι δασμοί βασίζονται στην υπάρχουσα δουλειά του Ηνωμένου Βασιλείου για να μειώσει την πρόσβαση της Ρωσίας στη διεθνή χρηματοδότηση, να επιβάλει κυρώσεις στους φίλους του Πούτιν και να ασκήσει μέγιστη οικονομική πίεση στο καθεστώς του».

Η Βρετανία έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε μια σειρά από Ρώσους μεγιστάνες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, και καταργεί σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης επισπεύσει νομοθεσία που του επιτρέπει να επιβάλλει γρήγορα κυρώσεις σε άτομα που έχουν ήδη στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Τα είδη πολυτελείας που επηρεάζονται από την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανότατα θα περιλαμβάνουν μόδα υψηλής ποιότητας, οχήματα και έργα τέχνης και η απαγόρευση εξαγωγών θα τεθεί «σύντομα», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου στην ανακοίνωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, Bloomberg

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr