Skip to main content

Ιράν: «Σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες της Βιέννης για τα πυρηνικά

Οι συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν σημειώσει «αξιοσημείωτη πρόοδο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Σε άλλη δήλωση, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας του Ιράν, ο Αλί Σαμχανί, επεσήμανε ότι οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές συνεχίζονται και θα πραγματοποιηθούν και άλλες, ενώ προς το παρόν στην ατζέντα δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, καθώς δεν θα απέφεραν «καμία πρόοδο».

Έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον διεξάγονται στη Βιέννη από πέρυσι τον Απρίλιο εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αν και ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, επίσης παρατήρησε ότι «τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα». «Τα εναπομείναντα ζητήματα είναι τα πιο δύσκολα», εξήγησε.

Το Reuters μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, έπειτα από μήνες έμμεσων διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, από την οποία αποσύρθηκε μονομερώς η Ουάσινγκτον το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρεται και σε άλλα θέματα, περιλαμβανομένης της αποδέσμευσης δισεκατομμυρίων δολαρίων ιρανικών πόρων που βρίσκονται σε νοτιοκορεατικές τράπεζες και της απελευθέρωσης Δυτικών που κρατούνται στο Ιράν.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας μπορεί να επιτύχουν «το συντομότερο δυνατό», αν οι ΗΠΑ λάβουν τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters