Skip to main content

Μπακλαβάς χωρίς γέμιση και τοστ χωρίς τυρί – Η νέα πραγματικότητα στην Τουρκία

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου για τη φτωχοποίηση των πολιτών, καθώς η λίρα χάνει την αξία της και ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτος κοντά στο 50%. 

Μετά την είδηση για τα αντικλεπτικά σε τυριά, σοκολάτες και άλλα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, η εφημερίδα Sozcu ξαναχτυπά με ένα ρεπορτάζ για τα άδεια ράφια σε μπακάλικα και ζαχαροπλαστεί.

Η κρίση χτυπάει… ακόμη και τον μπακλαβά. Καθώς θεωρείται πια είδος πολυτελείας για τους περισσότερους Τούρκους, τα ζαχαροπλαστεία έχουν φθάσει στο σημείο να τον πωλούν… χωρίς γέμιση.  Aντιστοίχως στα καταστήματα γρήγορου φαγητού βρίσκει κανείς τοστ χωρίς τυρί και αλλαντικά (δηλαδή μόνο ψημένο ψωμί) και άδειες πίτες. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, ο άδειος μπακλαβάς πωλείται προς 19,90 λίρες το κιλό (ενώ ο κανονικός φτάνει τα 150 με 200 λίρες το κιλό ). Τα άδεια τοστ στοιχίζουν 2 λίρες (με διπλό τυρί το τοστ κοστίζει 10 λίρες).

Όσο για τα εστιατόρια, αυτά ακολουθούν την τακτική της… συρρίκνωσης. Οι μερίδες γίνονται ολοένα και πιο μικρές για να μην ανέβουν οι τιμές στα ύψη. 

Στην Κωνσταντινούπολη καθημερινές είναι και οι ατελείωτες ουρές για το λεγόμενο «ψωμί του λαού», που προσφέρει ο Δήμος. Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά να αγοράσουν επιδοτούμενο ψωμί από το Δήμο της Κωνσταντινούπολης, στη μισή τιμή σε σχέση με τα κανονικά αρτοποιεία. Το καρβέλι των 250 γραμμαρίων κοστίζει εδώ 1,25 τουρκικές λίρες (γύρω στα έξι λεπτά του ευρώ), ενώ στα κανονικά αρτοποιεία, πάνω από  2,50 λίρες. 

Ανάλογες εικόνες και στις γειτονιές της Άγκυρας, όπου επίσης ο Δήμος της πρωτεύουσας διαθέτει επιδοτούμενο ψωμί στους δημότες. Τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην Αγκυρα, οι δήμοι ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Δήμαρχος στην Πόλη είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και στην Αγκυρα ο Μανσούρ Γιαβάς που προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν τους δημότες. Οι τιμές των βασικών τροφίμων όπως το ηλιέλαιο, τα αυγά και το 

naftemporiki.gr