Skip to main content

Καναδάς: Ο Τριντό επικαλείται τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης- «Παγώνει» τραπεζικούς λογαριασμούς των διαδηλωτών

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό επικαλέστηκε εξουσίες έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες ενάντια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά του Covid-19 που συνεχίζουν να κυριεύουν την πρωτεύουσα του κράτους, προκαλώντας την οργή ορισμένων επαρχιακών ηγετών.

Ο Τριντό δεσμεύτηκε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι η χρήση των εξουσιών βάσει του νόμου περί έκτακτων αναγκών – που δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ευρεία εξουσία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τα ταξίδια – «θα είναι χρονικά περιορισμένη, γεωγραφικά στοχευμένη, καθώς και λογική και ανάλογη με τις απειλές που προορίζονται να αντιμετωπίσουν». Είπε επίσης ότι δεν θα αναπτυχθεί ο στρατός. 

Χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση, οι τράπεζες θα μπορούν να παγώσουν τους προσωπικούς λογαριασμούς οποιουδήποτε συνδέεται με τις διαδηλώσεις, πρόσθεσε. 

«Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου έχουν ενεργήσει για να διατηρήσουν την ειρήνη στη δικαιοδοσία τους. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, είναι πλέον σαφές ότι υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις στην ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να επιβάλλουν αποτελεσματικά τον νόμο», είπε.

Η υπουργός Οικονομικών, Κρίστια Φρίλαντ, είπε από την πλευρά της ότι οι καναδικές τράπεζες και άλλοι πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα μπορούν να παγώσουν ή να αναστείλουν αμέσως λογαριασμούς χωρίς δικαστική απόφαση, εάν χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των αποκλεισμών στις διαδηλώσεις. Προειδοποίησε επίσης τις εταιρείες ότι οι αρχές θα παγώσουν τους εταιρικούς τους λογαριασμούς και θα αναστείλουν την ασφάλιση εάν τα φορτηγά τους χρησιμοποιηθούν στις διαδηλώσεις.

Διαμαρτυρίες σημειώνονται σε ολόκληρο τον Καναδά τις τελευταίες εβδομάδες, από την Οτάβα στην Ambassador Bridge, που συνδέει το Γουίντσορ του Οντάριο με το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και ένα άλλο συνοριακό πέρασμα στο Coutts της Αλμπέρτα, ασκώντας πίεση στον Τριντό.  Ένας εβδομαδιαίος αποκλεισμός στη γέφυρα Γουίντσορ -Ντιτρόιτ επηρέασε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία, αναγκάζοντας τις General Motors, Ford και Toyota να περιορίσουν την παραγωγή την περασμένη εβδομάδα καθώς αντιμετώπισαν έλλειψη ανταλλακτικών. Ο αποκλεισμός άρθηκε την Κυριακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος περί μέτρων έκτακτης ανάγκης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Η προηγούμενη εκδοχή του, ο νόμος περί πολεμικών μέτρων, εφαρμόστηκε μόνο μία φορά σε καιρό ειρήνης από τον πατέρα του Τριντό, Πιέρ Έλιοτ Τριντό, για να καταπνίξει μια βίαιη εξέγερση από τους αυτονομιστές του Κεμπέκ το 1970.

Ηγέτες ορισμένων επαρχιών του Καναδά διαφώνησαν με το σχέδιο του Τριντό μερά από τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό νωρίτερα τη Δευτέρα.

naftemporiki.gr