Skip to main content

Πειρατεία σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα από Υεμενίτες αντάρτες

Ένα πλοίο που καταλήφθηκε από Υεμενίτες αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα έχει 11 άτομα πλήρωμα από πέντε χώρες, δήλωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα.

Επτά από το πλήρωμα είναι Ινδοί και οι άλλιο προέρχονται από την Αιθιοπία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ και τις Φιλιππίνες, ανέφερε ο μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΑΕ σε επιστολή που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο. Κατήγγειλε την «πειρατεία» κατά του Rwabee με σημαία ΗΑΕ, το οποίο κατέλαβαν οι αντάρτες Χούθι στις 2 Ιανουαρίου.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες λένε ότι κατέλαβαν το Rwabee στα ύδατα της Υεμένης και δημοσίευσαν βίντεο στο οποίο λένε ότι δείχνει στρατιωτικό εξοπλισμό στο πλοίο.

«Αυτή η πράξη πειρατείας είναι αντίθετη με τις θεμελιώδεις διατάξεις του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από την πρέσβη των ΗΑΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ.

«Αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή για την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας καθώς και για το διεθνές εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Η Νουσεϊμπέχ περιέγραψε το Rwabee ως ένα «πολιτικό φορτηγό πλοίο» που είχε μισθωθεί από μια σαουδαραβική εταιρεία και μετέφερε εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε σε νοσοκομείο πεδίου. Ταξίδευε σε διεθνή διαδρομή, πρόσθεσε.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας παρενέβη στην Υεμένη για να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2015, αφού οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα, τη Σαναά, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι ο πόλεμος θα κόστισε περίπου 377.000 ανθρώπους άμεσα ή έμμεσα μέχρι το τέλος του 2021 και τον αποκαλεί τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP