Skip to main content

Τα γερμανικά κόμματα υπέγραψαν συμφωνία συνασπισμού «νέας αρχής»

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) υπέγραψαν συμφωνία συνασπισμού την Τρίτη που καθορίζει πώς θα επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση και θα εκσυγχρονιστεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης όταν αναλάβουν τα καθήκοντά τους αυτή την εβδομάδα.

Η συμμαχία μεταξύ των τριών, η πρώτη τέτοια ομάδα σε εθνικό επίπεδο, φέρνει τέλος σε 16 χρόνια διακυβέρνησης υπό την ηγεσία των συντηρητικών υπό την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν ήταν υποψήφια για πέμπτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Όλαφ Σολτς του SPD πρόκειται να εκλεγεί καγκελάριος από την κάτω βουλή της Bundestag αύριο 8 Δεκεμβρίου και να αναλάβει επίσημα καθήκοντα.

Με το λογότυπο «Dare More Progress», ηγετικά στελέχη και των τριών κομμάτων υπέγραψαν τη συμφωνία 177 σελίδων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. «Αυτό θα πρέπει να είναι ένα πρωινό για μια νέα αρχή», είπε ο Σολτς.

Ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες ήταν θέμα συζήτησης και τώρα ήρθε η ώρα για δράση.

«Από αυτήν την εβδομάδα θέλουμε να εργαστούμε για να σημειώσουμε πρόοδο. Δεν έχουμε αυταπάτες, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις», είπε.

Τα μέρη παρουσίασαν τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, αλλά χρειάζονταν τα μέλη να την εγκρίνουν πριν την υπογράψουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters