Skip to main content

Ν. Αφρική: Η μετάλλαξη Όμικρον τροφοδοτεί «εκθετική αύξηση κρουσμάτων»

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον έχει πυροδοτήσει μια «ανησυχητική» αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική όπου γίνεται γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους της υγείας.

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε αρχικά σε χώρες της νότιας Αφρικής, ωστόσο, πολύ γρήγορα και παρά τις ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει δεκάδες  χώρες, εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο. Τελευταίες οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής.

Μέχρι στιγμής, αν και παραμένει ακόμα αχαρτογράφητη, η Όμικρον, σύμφωνα με τους γιατρούς από τη Νότια Αφρική, προκαλεί ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, η Δρ Μισέλ Γκρουμ του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής (NICD) έκανε λόγο για «εκθετική αύξηση» των λοιμώξεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από εβδομαδιαίο μέσο όρο περίπου 300 νέων περιπτώσεων την ημέρα σε 1.000 την περασμένη εβδομάδα, και πιο πρόσφατα 3.500. Την Τετάρτη, η Νότια Αφρική κατέγραψε 8.561 κρούσματα. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο ημερήσιος απολογισμός ήταν 1.275.

Σύμφωνα με το NICD, το στέλεχος της Όμικρον τείνει να επικρατήσει στην περιοχή καθώς το 74%  των αναλύσεων του προηγούμενου μήνα έφεραν τη νέα παραλλαγή.

Το χαρακτηριστικό, ωστόσο, που επείγει να αποσαφηνιστεί είναι κατά πόσο το νέο στέλεχος διαφεύγει των εμβολίων. Σύμφωνα με το NICD, τα πρώιμα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι σε θέση να αποφύγει σε κάποιο βαθμό την ανοσία, αλλά τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

naftemporiki.gr