Skip to main content

Νοτιαφρικανός γιατρός: Πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον- Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού, αλλά τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πιθανό να εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Ο Σαλίμ Καρίμ, κλινικός επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ενώ ένας αυξημένος αριθμός περιπτώσεων θα ασκήσει πίεση στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση και οι ειδικοί εργάζονται γρήγορα για να μάθουν περισσότερα. «Ξέρουμε πώς να το αξιολογήσουμε αυτό και να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας ανάλογα», είπε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης.

Η Νότια Αφρική αναμένει ότι θα εντοπίσει περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέχρι το τέλος της εβδομάδας, από λιγότερα από 3.000 το Σάββατο, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να παρουσιάζουν ήδη ελαφρά αύξηση.

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προκαλώντας πανικό στις αγορές, ενώ πολλές κυβερνήσεις απαγόρευσαν τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και ορισμένες γειτονικές χώρες.

Νωρίτερο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα παραλλαγή προειδοποιώντας πως η Όμικρον είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις του covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές. 

naftemporiki.gr