Skip to main content

Ανησυχίες του ΟΗΕ για την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία

Η κορυφαία εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης εξέφρασε ανησυχίες για ένα «διαστρεβλωμένο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης» στην Ουγγαρία, λέγοντας τη Δευτέρα ότι η αναφορά για τις εκλογές του επόμενου έτους πρέπει να είναι δίκαιη και αμερόληπτη.

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Ιρένε Χαν είπε επίσης στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βουδαπέστη ότι «δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης που έχουν οι πολιτικοί υποψήφιοι, για τη δημιουργία ενός τοξικού περιβάλλοντος βίας και μίσους».

Οι σύμμαχοι του κόμματος Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ελέγχουν μεγάλα τμήματα των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης της Ουγγαρίας, ενώ τα δημόσια μέσα ενημέρωσης λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ως κυβερνητικό φερέφωνο. Δεκάδες εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικοί φορείς που είχαν ασκήσει κριτική στον Όρμπαν άλλαξαν χέρια τα τελευταία χρόνια.

«Βλέπω ένα στρεβλό περιβάλλον μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία όπου αμφισβητείται ο πλουραλισμός, η ποικιλομορφία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης», είπε η Χαν.

«Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι στο πλαίσιο των εκλογών, υπάρχει δίκαιη αναφορά, υπάρχει πρόσβαση σε όλους τους υποψηφίους σε δίκαιη και ισότιμη βάση και ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης διατηρούν μια αμερόληπτη προσέγγιση προς τα διάφορα κόμματα και οι υποψήφιοι».

Οι εκλογές του επόμενου έτους θα είναι οι πρώτες στις οποίες ο Όρμπαν θα αντιμετωπίσει πραγματικό ανταγωνισμό από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2010.

Το εθνικιστικό κόμμα του έχει προσελκύσει όλο και περισσότερο τους συντηρητικούς ψηφοφόρους απορρίπτοντας τον δυτικό φιλελευθερισμό και την πολυπολιτισμικότητα, και ο Όρμπαν έχει εντείνει τη ρητορική του φέτος σχετικά με τα LGBT άτομα και τους μετανάστες.

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η κρατική διαφήμιση διοχετεύεται σε φιλοκυβερνητικά μέσα, οδηγώντας σε έμμεση πολιτική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης. Η διανομή κρατικών κονδυλίων για διαφημίσεις έχει «μεγάλες συνέπειες, όχι μόνο για την υγεία του τομέα των μέσων ενημέρωσης αλλά και για τις δημοκρατικές ελευθερίες που τρέφουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», είπε σε δήλωσή της τη Δευτέρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters