Skip to main content

Σομαλία: Τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση

H τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε ένα σημείο ελέγχου το Σάββατο στη Σομαλία, στο Μογκαντίσου, που είχε αποτέλεσμα 81 νεκρούς, ανάμεσά τους και δύο Τούρκοι μηχανικοί και σωματοφύλακές τους.

«Το Σάββατο, οι μουτζαχεντίν πραγματοποίησαν μια επίθεση με στόχο μια συνοδεία Τούρκων μισθοφόρων κι αποστατών στρατιωτών που τους συνόδευαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αλ Σεμπάμπ Αλί Μομαχούντ Ραζε σε ηχητικό μήνυμα.

Για πρώτη φορά, η οργάνωση ζήτησε συγγνώμη για τους αμάχους, θύματα αυτής της επίθεσης, καθώς τη δικαιολόγησε ως μια απαραίτητη μάχη κατά του σομαλικού κράτους και των ξένων υποστηρικτών του.

«Λυπούμαστε πραγματικά για τις απώλειες που προκλήθηκαν στη σομαλική μουσουλμανική κοινωνία μας και προσφέρουμε τα συλλυπητήριά μας στους μουσουλμάνους που έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν ή καταστράφηκε η περιουσία τους» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εξήγησε ότι το αυτοκίνητο στο οποίο ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε μπλοκαριστεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο σημείο ελέγχου, καθώς στόχευσε τη συνοδεία αυτή και ότι ήταν επομένως «θέλημα του Θεού» αν σκοτώθηκαν τόσοι άμαχοι.

Παράλληλα κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδιώκει να «καταλάβει» τη Σομαλία και ότι «έχει πάρει τον έλεγχο όλων των οικονομικών της πόρων». «Οι Τούρκοι είναι εχθροί μας και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να αποσυρθούν από τη χώρα μας» προειδοποίησε.

Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους χορηγούς και επενδυτές στη Σομαλία, μια χώρα με την οποία διατηρεί ιστορικές σχέσεις. Η Άγκυρα διαδραματίζει πολύ ενεργό ρόλο στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανοικοδόμησης. Οι τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται επίσης το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Η οργάνωση συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις με μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, καθώς φοβάται ότι θα χάσει την υποστήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει από κάποιους Σομαλούς.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται περισσότεροι από 16 μαθητές από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Μπαναντίρ, του οποίου το λεωφορείο περνούσε από αυτό το σημείο ελέγχου όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa