Skip to main content

Κολομβία: Αναφορές για το «σύνδρομο της Αβάνας» στην αμερικανική πρεσβεία

Αμερικανοί αξιωματούχοι ερευνούν στην Κολομβία πιθανά περιστατικά που παραπέμπουν στο σύνδρομο της Αβάνας, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Μπογκοτά μπορεί να «χτυπήθηκε» από τη μυστηριώδη ασθένεια, η οποία προκαλεί οδυνηρό ήχο στα αυτιά, κόπωση και ζάλη. Το σύνδρομο

Τα ανεξήγητα περιστατικά υγείας είναι γνωστά ως «σύνδρομο της Αβάνας» επειδή εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μεταξύ Αμερικανών διπλωματών και αξιωματικών στην Κούβα, στα τέλη του 2016. Η προέλευσή τους παραμένει άγνωστη, και κάποιοι εικάζουν ότι πρόκειται για έναν τύπο όπλου.

Οι Αμερικανοί που έχουν πληγεί από το «σύνδρομο της Αβάνας» περιέγραψαν έναν έντονο και επώδυνο ήχο στα αυτιά τους. Μερικοί από τους περίπου 200 που έχουν επηρεαστεί, έχουν επίμονη ζάλη και κόπωση για μήνες. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που επλήγησαν ήταν υπάλληλοι της CIA, σύμφωνα με τους New York Times.

Την Τρίτη, η Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά ότι στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Κολομβία Φίλιπ Γκόλντμπεργκ επιβεβαιώθηκε μια σειρά «ανεξήγητων περιστατικών υγείας» ή UHI – ο όρος που χρησιμοποιείται για το σύνδρομο της Αβάνας από την αμερικανική κυβέρνηση – από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε δήλωσε στους NYT ότι η χώρα ερευνά τις αναφορές, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ηγούνται της έρευνας.

Πριν από τις αναφορές για την Κολομβία, υπήρξαν επίσης αναφορές για περιστατικά του συνδρόμου στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση με την οποία δεσμεύτηκε να βρει «την αιτία και ποιος ευθύνεται». Η δήλωσε αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την υπογραφή ενός νέου νόμου που δίνει δικαίωμα στους επικεφαλής της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρέχουν οικονομική αποζημίωση σε όσους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν πληγεί από το σύνδρομο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο BBC