Skip to main content

Αντιδράσεις για την εμφάνιση- έκπληξη του Μαδούρο στη Σύνοδο Κορυφής του Μεξικού

Εμφάνιση της τελευταίας στιγμής στην Πόλη του Μεξικού έκανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Η απροσδόκητη αυτή συμμετοχή του σε περιφερειακή σύνοδο πυροδότησε μια σύγκρουση με τους ηγέτες- συμμάχους των ΗΠΑ αναβιώνοντας την ιδεολογική διάσπαση μεταξύ των κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες  ξεκίνησε την ομιλία του στη συνάντηση της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), επαναλαμβάνοντας ότι δεν θεωρεί τη διακυβέρνηση του ηγέτη της Βενεζουέλας νόμιμη.

«Η παρουσία μου σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την αναγνώριση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο», δήλωσε ο Μπενίτες. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της κυβέρνησής μου και πιστεύω ότι το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι να σας το πω κατά πρόσωπο».

Ο Μπενίτες και αρκετές άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις που συμμαχούν με τις ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως νόμιμη λόγω των παρατυπιών που σχετίζονται με την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018.

Ο ηγέτης της Ουρουγουάης Λουίς Λακάλε επέκρινε από την πλευρά του την έλλειψη δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα.

Ο Μαδούρο απάντησε προκαλώντας τους Μπενίτες και Λακάλε σε μια συζήτηση για τη δημοκρατία, στην Παραγουάη, τη Βενεζουέλα ή αλλού στην περιοχή.

Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του Μαδούρο στο εξωτερικό από τότε που οι ΗΠΑ του απήγγειλαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών πέρυσι, προσφέροντας 15 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Παράλληλα και ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη, το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας δημοσίευσε μια δήλωση που επικρίνει την έλλειψη «δημοκρατικών αρχών» του Μαδούρο.

Ο ηγέτης του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι το CELAC θα μπορούσε να γίνει το κύριο μέσο για να φέρει κοντά τα έθνη της περιοχής. Μέσω αυτού, οι κυβερνήσεις της περιοχής μπορούν να χτίσουν «κάτι που μοιάζει με την οικονομική κοινότητα που ήταν η προέλευση της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.

Ο Λόπες Ομπραδόρ και άλλοι αριστεροί ηγέτες βλέπουν το CELAC ως εναλλακτική λύση στον Οργανισμό Αμερικανικών Πολιτειών, που αποκλείει την Κούβα. Αλλά το όραμά του υπονομεύτηκε από την απουσία βασικών χωρών και ιδιαίτερα της κυβέρνησης της Βραζιλίας, της ισχυρότερης χώρας της περιοχής, η οποία ανέστειλε τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της CELAC πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι ηγέτης της Αργεντινής Αλμπέρτο ​​Φερνάντες ακύρωσε το ταξίδι του στο Μεξικό για να διαχειριστεί εσωτερική πολιτική κρίση του έθνους, ενώ δεν συμμετείχαν και οι πρόεδροι της Κολομβίας και της Χιλής.

naftemporiki.gr