Skip to main content

Στέλεχος Η5Ν8 το κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Βρετανία

Επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) της Βρετανίας πως το κρούσμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε σε εκτροφείο πάπιας στη βόρεια Αγγλία οφείλεται στο στέλεχος H5N8. Η ίδια μορφή του ιού είχε εντοπιστεί ήδη σε εκτροφεία στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία θανάτωσης των 6.000 πουλιών του αγροκτήματος.

«Η εκτίμηση του Επικεφαλής Ιατρικού Αξιωματούχου και της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας είναι ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Επίσης η υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων στη Βρετανία ανέφερε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Εν τω μεταξύ μία ζώνη περιορισμού μήκους 9,6 χιλιομέτρων έχει τοποθετηθεί γύρω από το αγρόκτημα, μετά την αποκάλυψη για το ξέσπασμα του ιού.

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι είναι πιθανό και άλλοι πληθυσμοί πουλιών στην Ευρώπη να μολυνθούν από τον ιό, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανθρώπινα κρούσματα.

Ειδικότερα η ειδικός του ΠΟΥ Ελίζαμπεθ Μάμφορντ δήλωσε: «Απολύτως, θα έλεγα».

«Νομίζω ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και ορισμένα κρούσματα σε ανθρώπους. Δεν βλέπω γιατί όχι. Εάν κυκλοφορήσει ευρέως, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να δούμε και κρούσματα σε ανθρώπους» δήλωσε η ειδικός του ΠΟΥ Ελίζαμπεθ Μάμφορντ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει διαπιστωθεί ότι το στέλεχος της γρίπης H5N8 είναι ευαίσθητο στο φάρμακο οσελταμιβίρη, γνωστό και ως Tamiflu.

Πηγή: ΑΜΠΕ