Skip to main content

Πολωνία: Ο Μοραβιέτσκι καλεί σε λήξη των διαδηλώσεων «για χάρη των ηλικιωμένων»

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε σε λήξη των ογκωδών διαδηλώσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων ισχυριζόμενος πως πρέπει να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι από τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κάλεσε τους ακτιβιστές υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση να σταματήσουν μαζικές διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι θα τροφοδοτήσουν περισσότερες μολύνσεις από Covid-19 και θα αποτελέσουν απειλή για τους ηλικιωμένους.

Δεκάδες χιλιάδες κυρίως νέοι συγκεντρώνονται σε όλη τη χώρα μετά τη δικαστική απόφαση την περασμένη εβδομάδα εισήγαγε για σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.

Οι διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε έκρηξη θυμού εναντίον του εθνικιστικού κόμματος του Μοραβιέτσκι, του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), με τους διαδηλωτές να το κατηγορούν και την ισχυρή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι μολύνσεις από κορωνο¨οό έχουν αυξηθεί απότομα στην Πολωνία τις τελευταίες εβδομάδες και την Πέμπτη ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έφτασε τα 300.000, τριπλασιάστηκαν δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα. Καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ άνω των 20.000.

«Απευθύνω έκκληση σε όσους διαμαρτύρονται. Παρακαλώ εστιάστε τον θυμό σας σε μένα », δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Τα ζητήματα της παγκόσμιας άποψης είναι πολύ σημαντικά, αλλά ας συζητήσουμε με τρόπο που δεν θέτει επίσης σε κίνδυνο τις μητέρες και τους πατέρες μας”, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι, από ένα νοσοκομείο που χτίστηκε στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας.

Η πλειονότητα των διαδηλωτών φορούσαν μάσκες από τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, αλλά οι συγκεντρώσεις αντιβαίνουν τους περιορισμούς πανδημίας που περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναντηθούν σε πέντε.

Ο Μοραβιέτσκι παρέκαμψε ερωτήσεις σχετικά με το αν η κυβέρνησή του θα εξετάσει κάποια νομοθεσία που θα μπορούσε να αμβλύνει τον αντίκτυπο της απόφασης του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αμβλώσεις λόγω ανωμαλιών του εμβρύου, οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των νόμιμων εκτρώσεων στη χώρα, δεν επιτρέπονται βάσει του συντάγματος.

Αφού τεθεί σε ισχύ, οι γυναίκες θα μπορούν να τερματίσουν νόμιμα μια εγκυμοσύνη μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία τους. Η άμβλωση κατ ‘απαίτηση ήταν παράνομη στην Πολωνία από το 1997.

Οι επικριτές της αντιπολίτευσης λένε ότι ο Μοραβιέτσκι επιδιώκει να παρακάμψει την ευθύνη για ένα δύσκολο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο έχει αρχίσει να λυγίζει κάτω από το βάρος των ασθενών με COVID-19.

«Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην πολιτική και όχι στην πανδημία. Ενισχύει την κοινωνική δυσαρέσκεια », δήλωσε ο δήμαρχος της κεντρικής Βαρσοβίας Ραφάλ Τρζασκόφσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: Reuters