Skip to main content

Ιαπωνία: Ο Γιοσιχίντε Σούγκα εγκαταλείπει την εξουσία

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή του ως ηγέτης του κόμματος αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας το τέλος της θητείας του.

Ο Σούγκα είχε διοριστεί στη θέση του μόλις ένα χρόνο μετά την παραίτηση του Σίνζο Άμπε.

Ο 72χρονος, ο οποίος γεννήθηκε από οικογένεια καλλιεργητών φράουλας, εξελέγη για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γιοκοχάμα το 1987. Το 2005, ο πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι τον διόρισε υφυπουργό εσωτερικών υποθέσεων και επικοινωνίας. Τον επόμενο χρόνο, ο διάδοχος του Κοϊζούμι, Σίνζο Άμπε, τον αναβάθμισε σε υπουργό με τρεις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου, τις οποίες κατείχε μέχρι το 2007.

Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη και ήρθε έπειτα από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο αποδοχής του Σούγκα.

Η Ιαπωνία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα κύματα της πανδημίας.

Η χώρα, η οποία καταγράφει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια κρούσματα, κινείται επίσης αργά στους εμβολιασμούς.

Η απόφαση να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος παρά την επιδείνωση της πανδημίας αποδείχθηκε επίσης εξαιρετικά αντιδημοφιλής επιλογή.

Ο Σούγκα, θέλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στα μέτρα κατά του κορωνοϊού προσθέτοντας ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές για την ηγεσία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Σούγκα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ειλικρινά, εκπλήσσομαι. Είναι πραγματικά λυπηρό. Έκανε ό, τι μπορούσε, αλλά μετά από προσεκτική εξέταση, πήρε αυτήν την απόφαση», συνέχισε.

Μετά την ανακοίνωση οι ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, με τον δείκτη Topix να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών μετά την άνοδο 1,7%.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές του Τόκιο είχαν ήδη ενισχυθεί αυτήν την εβδομάδα λόγω της αισιοδοξίας για σχηματισμό μιας ισχυρότερης κυβέρνησης ενόψει του αγώνα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και των γενικών εκλογών που αναμένονται αργότερα μέσα στο έτος.

Το κυβερνών κόμμα LDP αναμένεται να διεξαγάγει εκλογές στις 29 Σεπτεμβρίου για να επιλέξει τον πρόεδρό του. Ο νικητής των εκλογών για την ηγεσία αναμένεται ότι θα είναι ο ηγέτης της Ιαπωνίας καθώς το LDP κατέχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

naftemporiki.gr