Skip to main content

Φοιτητές απέκλεισαν στην πρυτανεία τη σύγκλητο του ΕΚΠΑ

Ένταση επικράτησε στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, καθώς περίπου 50 φοιτητές μπήκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στην αίθουσα όπου θα συνεδρίαζε η σύγκλητος του Ιδρύματος, απαιτώντας να είναι παρόντες και να εκθέσουν τα αιτήματά τους. 

Ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης ζήτησε να αποχωρήσουν, λέγοντας ότι βρίσκονται παράνομα στο χώρο και ότι επιτρέπεται στη σύγκλητο να παρίστανται μόνο δύο εκπρόσωποί τους. 

Προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν φύγουν θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και θα υποβάλει μήνυση. 

Παρόλα αυτά οι φοιτητές απέκλεισαν την πρόσβαση στην πόρτα και για περίπου μία ώρα δεν επέτρεπαν στον πρύτανη και στα μέλη της συγκλήτου να αποχωρήσουν. 

Στη διάρκεια του αποκλεισμού φώναζαν τα αιτήματά τους, χωρίς ωστόσο να γίνει διάλογος. 

Αιτία πολέμου για τον φοιτητικό κόσμο είναι οι διαγραφές των αιώνιων φοιτητών, αλλά και τα μετρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο ΕΚΠΑ από τη νέα πρυτανική αρχή. 

Ένας εκ των φοιτητών που μπήκαν στην πρυτανεία, ο Γιάννης Τράντος δήλωσε ότι η διαδικασία πρέπει να είναι δημόσια και ανοιχτή ώστε «τα μέλη της συγκλήτου και ο πρύτανης να λογοδοτούν για τις επιλογές τους».

Ανέφερε πάντως ότι τα πραγματικά προβλήματα του Πανεπιστημίου είναι η υποχρηματοδότηση, η περικοπή των φοιτητικών παροχών και οι διαγραφές των αιώνιων φοιτητών. 

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ