Skip to main content

Spitogatos: Στα ύψη τιμές κατοικιών και ενοίκια – Οι πιο ακριβές και οι πιο οικονομικές περιοχές

Αναλυτική εικόνα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Τη συνολική εικόνα της τάσης των τιμών της αγοράς ανέλυσε και για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 το Spitogatos Insights, με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών.

Ειδικότερα, διαφάνηκες πως κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σημειώθηκαν στον δήμο Θεσσαλονίκης (+21%), τα προάστια Θεσσαλονίκης (+17%) και τα νότια προάστια Αττικής (+15%).

Όσον αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών, μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρατηρήθηκαν στα προάστια Θεσσαλονίκης (+8%), τα νότια προάστια Αττικής (+7%) και τα βόρεια προάστια Αττικής (+7%).

Αττική: Αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σχεδόν παντού

Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Κάποιες από τις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με πέρσι είναι το Ίλιον (δυτικά προάστια) με αύξηση +32%, η Αγία Παρασκευή (βόρεια προάστια) με αύξηση +27%, η περιοχή Ζωγράφου (νότια προάστια) με αύξηση +26% και η Καλλιθέα (νότια προάστια) με αύξηση +23%.

Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.250€/τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.266€/τ.μ. και το Κερατσίνι (προάστια Πειραιά) στα 1.333€/ τ.μ..

Από την άλλη, στην ενοικίαση κατοικιών κάποιες από τις πιο οικονομικές περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι οι Αχαρναί (δυτικά προάστια) με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στα 6,4€/τ.μ. και ο Κορυδαλλός (προάστια Πειραιά) με 6,8€/τ.μ..

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης

Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής κατοικιών προς πώληση βρίσκονται στον δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Χαριλάου (+32%) και Φάληρο – Ιπποκράτειο (+29%).

Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης
κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Θέρμη (+26%), Καλαμαριά (+13%) και κέντρο Θεσσαλονίκης (+11%).

«Είναι γεγονός ότι η προσφορά ακινήτων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σχετικά χαμηλή, ώστε να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Η εγχώρια ζήτηση από την άλλη βαίνει αυξανόμενη ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών μετά την πανδημία, πυροδοτούμενη επιπλέον από προγράμματα όπως το “Σπίτι μου”, ενώ η διεθνής ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη, αποτελώντας αυτή τη στιγμή το 18% της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων του δικτύου μας (από 15% πέρσι), ενώ είναι αυξημένη και σε απόλυτα νούμερα πάνω από 40%. Ο συνδυασμός αυτός της σχετικά χαμηλής προσφοράς και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης πιέζει προς τα πάνω της τιμές. Το ράλι συνεχίζεται» δηλώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.

Αγορά ακινήτων: Τα top στη ζήτηση και οι προοπτικές ανά περιοχή