Νέα εποχή για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα σηματοδοτεί η υπογραφή συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) -υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών- και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας- Elitour.
Οι δύο φορείς έχουν στραμμένο το βλέμμα στην μετά covid εποχή και στην επανεκκίνηση του ιατρικού τουρισμού και συγκροτούν κοινό μέτωπο ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε με μεθοδικά βήματα και συγκεκριμένη στόχευση να προωθήσουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό στον τομέα του τουρισμού υγείας και να προσελκύσουν επενδύσεις.
Η Enterprise Greece, ως ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, θα αναλάβει τον σχεδιασμό και υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων προώθησης του κλάδου και η Elitour θα αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητικού εταίρου στη δικτύωση των φορέων Ελλάδας και εξωτερικού.
Οικονομική διπλωματία στην πράξη
Για σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να τονώσει την ελληνική οικονομία και να αναβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, μίλησε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Γιάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, πρόεδρος Enterprise Greece, υπογραμμίζοντας ότι η εμπειρία και τεχνογνωσία των δύο πλευρών, εγγυάται και το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας. Έκανε λόγο για οικονομική διπλωματία στην πράξη που στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και για νέο σύγχρονο πρόσωπο της χώρας. Enterprise Greece και Elitour θα αξιοποιήσουν, όπως είπε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του κλάδου, τόσο σε επίπεδο τουριστικό όσο και σε επίπεδο παροχών υγείας, ώστε να υπάρξει άμεσα θετικός αντίκτυπος στην οικονομία.
Μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία ο τουρισμός Υγείας στη μετά covid εποχή
«Είναι φανερό ότι σήμερα υπογράψαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣουλίου της Elitour και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας. Ανέφερε ότι στην μετά covid εποχή θα κυριαρχεί η πρόληψη και ο προ-συμπτωματικός έλεγχος, και η Ελλάδα μπορεί να πάρει σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια ζήτηση υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα, όπως είπε, 5 έως 14 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για ιατρικούς λόγους κάθε χρόνο, με ετήσιο τζίρο δεκάδων δισ. ευρώ.
«Ο τουρισμός υγείας θα πρέπει να γίνει ο 1ος πυλώνας ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού στη μετά covid εποχή. H Ελλάδα, πρέπει να ανήκει στις πρώτες χώρες που οι διεθνείς τουρίστες υγείας θα επιλέξουν για τις θεραπείες τους μόλις παρέλθει η κρίση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη που προκύπτουν από την υπογραφή του μνημονίου, όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους φορείς και τους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και για τη χώρα γενικότερα, καθώς η άνθιση του τουρισμού υγείας θα δώσει νέα ώθηση, ενισχύοντας σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία. Κάλεσε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού υγείας να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα της Elitour, με σκοπό -όπως είπε- «να προχωρήσουμε με γοργό βήμα για να ενισχύσουμε όλοι μαζί τη θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πατούλης, η Ελλάδα ευελπιστεί να κερδίσει από την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, 13,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα 5 ετών. Ο τουρισμός ευεξίας, που απευθύνεται και σε νεότερους, μπορεί να αποφέρει επίσης, 13,5 δισ. ευρώ και 171.000 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια.
Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει ο τουρισμός άνω των 55, ο λεγόμενος «ασημένιος τουρισμός». Στην Ευρώπη το ποσοστό των ταξιδιωτών τρίτης ηλικίας, αναμένεται να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050. Μέχρι το 2050, το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα άνω των 55 ετών.
Προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον χώρο της υγείας
Ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, επισήμανε στην ομιλία του πως ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς, μόνο στην Ε.Ε., ο τζίρος του τουρισμού υγείας υπολογίζεται σε περίπου 47 δισ. ευρώ.
«Η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, η μεγάλη πρόοδος στον χώρο της ιατρικής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατ’ επέκταση στην ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου», σημείωσε.
Προσέθεσε ότι η Ελλάδα προσφέρεται για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον χώρο της υγείας, καθώς αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της θέσης, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επαρκείς υποδομές, αλλά και μεγάλο αριθμό ιατρών σε χώρες του εξωτερικού. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τόνισε, θα συμβάλει και στη συγκράτηση της μετανάστευσης αξιόλογων γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών εκτός Ελλάδος.
Σύσταση συντονιστικής επιτροπής
Η δυναμική των δύο φορέων προδιαγράφει μόνο την επιτυχία, ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Elitour, Πέτρος Μαμαλάκης, και εξήγησε τους άξονες υλοποίησης της συνεργασίας. Τις προσεχείς ημέρες θα συσταθεί μία κοινή Συντονιστική Επιτροπή από τους δύο φορείς για να φέρει σε πέρας το μεγαλόπνοο αυτό εγχείρημα. Επίσης, ξεκινά η σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τη διαχείριση περιστατικών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Υγείας της Κύπρου και χωρών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ άλλων, και με Προγράμματα Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Δράσης, για τη δικτύωση Ελληνικών φορέων Υγείας με ξένους επενδυτές.
«Τα 27 δισ. συναλλάγματος που μπορούν να προστεθούν στο ΑΕΠ της χώρας μέσα σε 5 χρόνια από τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, ευεξίας και το συνεπακόλουθο real estate, είναι η ευκαιρία να γίνουν πράξη ξεκινώντας από τώρα», κατέληξε ο γγ της Elitour.