Τα αίτια που προκαλούν επαναλαμβανόμενες αποβολές στην εγκυμοσύνη μια γυναίκας ανέλυσαν οι επιστήμονες προκειμένου να εντοπίσουν το ακριβές πρόβλημα.
Να σημειώσουμε ότι καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αυτόματες αποβολές αποκαλούνται οι επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές, τριών ή περισσοτέρων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων. Η συχνότητά τους είναι 1%-3,5% στο σύνολο των ζευγαριών. Οι καθ’ έξιν αποβολές ταξινομούνται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.
Στη μελέτη συμμετείχαν 168 έγκυες εκ των οποίων οι 127 είχαν δευτεροπαθείς αποβολές αλλά είχαν τελικά καταφέρει να αποκτήσουν μωρό. Επιπροσθέτως οι επιστήμονες μελέτησαν και τα συμπεράσματα 3 προηγούμενων μελετών που διεξήχθησαν από το 1991 – 2014. Στη μελέτη δε συμπεριλήφθηκαν οι περιπτώσεις αιτιολογημένων αποβολών, όπως για παράδειγμα εξωμήτριες κυήσεις ή αποβολές σχετιζόμενες με κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία.
Οι μισές περίπου συμμετέχουσες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι προβλέψεις ήταν εξίσου μοιρασμένες μεταξύ των εγκύων στις οποίες χορηγήθηκε ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη και εκείνων στις οποίες χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.
Οι ειδικοί μελέτησαν την έκβαση της κάθε εγκυμοσύνη στα γυναίκες αυτές που είχαν επαναλαμβανόμενες (καθ’ έξιν) αποβολές. Όπως ανέφεραν ο κίνδυνος μίας νέας αποβολής αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προηγούμενων αποβολών σε γυναίκες με καθ᾽έξιν αποβολές. Οι αποβολές που συντελούνται στο 2ο τρίμηνο, φαίνεται πως παρουσιάζουν ισχυρότερη αρνητική πρόγνωση σε σχέση με τις πρόωρες αποβολές. Γι αυτό προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν αν η αλληλουχία των αποβολών παίζει ρόλο στην πρόγνωση για γυναίκες που έχουν ξαναγεννήσει.
Διαπίστωσαν ότι σε έγκυες με δευτεροπαθείς επαναλαμβανόμενες αποβολές, τόσο μία πρόωρη όσο και μία καθυστερημένη αποβολή πριν από τον τελευταίο τους τοκετό δεν επηρέασε σημαντικά τον κίνδυνο μίας νέας αποβολής, σε αντίθεση με την περίπτωση που κάτι τέτοιο συνέβη μετά τον τοκετό, οπότε ο κίνδυνος ήταν αυξημένος.
Το συμπέρασμα της μελέτης, είναι ότι ένας τοκετός σε γυναίκες με δευτεροπαθείς καθ᾽έξιν αποβολές φαίνεται πως εξαλείφει την αρνητική προγνωστική επίδραση των προηγούμενων αποβολών. Είναι δηλαδή σαν ο τοκετός να “εξουδετερώνει ” με κάποιο τρόπο το βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. H διαπίστωση αυτή είναι σημαντική για την κατανόηση της παθογένειας των καθ᾽έξιν αποβολών.
Σχολιάζοντας τη μελέτη αυτή, ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος MBBCh MMedSci FRCOG CCST, Δρ. Δημήτρης Α. Μπιλάλης εξηγεί ότι η εμπειρία μιας αποβολής είναι δραματική για το ζευγάρι και ειδικά για τη μητέρα, πόσο μάλλον όταν αυτές γίνονται επαναλαμβανόμενα. Όπως λέει, τα ζευγάρι αυτά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν αν υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να συμβεί ξανά και γι αυτό είναι μεγάλης σημασίας η μελέτη αυτή, καθώς δίνει απαντήσεις στο ερώτημα εξετάζοντας την προγνωστική αξία στις περιπτώσεις αυτών των αποβολών. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα στοιχεία, μόνο οι διαδοχικές αποβολές θα πρέπει να υπολογίζονται στον ορισμό των καθ’ έξιν αποβολών. Και μόνο οι διαδοχικές αποβολές σε πρώιμα στάδια της κύησης, μετά τον τελευταίο τοκετό, έχουν στατιστικά σημαντική αρνητική πρόγνωση για τις γυναίκες με δευτεροπαθείς καθ’ έξιν αποβολές.