Skip to main content

Η επόμενη μέρα για τον καρκίνο

Η ανάλυση της αλληλουχίας του DNA των γονιδίων και ο προσδιορισμός της μοριακής ταυτότητας του καρκίνου του προστάτη σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή διαπερινεϊκή βιοψία του προστάτη αδένα, καθοδηγούμενη από το διορθικό υπερηχογράφημα και  την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία σύντομα θα οδηγήσει στην μερική ακτινοβόληση του προστάτη, εστιάζοντας στη θεραπεία της καρκινικής εστίας, με προφανή οφέλη για τον ασθενή.

Στα συμπεράσματα αυτά οδηγήθηκαν οι ειδικοί ομιλητές της επιστημονικής διημερίδας της ΑΚΟΣ με τίτλο «Αντιπαραθέσεις στην ογκολογία».

Σύμφωνα με το χειρουργό ουρολόγο κ. Βασίλη Σκουτέρη, στην περίπτωσηη του προστάτη, η Τρισδιάστατη Διαπερινεϊκή Βιοψία Προστάτη είναι ο  πιο σύγχρονος τρόπος διάγνωσης, σταδιοποίησης και πλήρους χαρτογράφησης του προστάτη αδένα η οποία ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς δίνει με εξαιρετική ακρίβεια (>95%) την πλήρη εικόνα της νόσου μέσα στον προστάτη. Όπως είπε, επιτρέπει για πρώτη φορά τον ασφαλή διαχωρισμό των ασθενών σε τρεις ομάδες αντιμετώπισης:

1.Ομάδα ενεργούς παρακολούθησης: σε αυτήν την ομάδα δεν απαιτείται αντιμετώπιση της νόσου, καθώς τα ευρήματα στον αδένα είναι αμελητέα, εξελίσσονται αργά και αν μείνει αθεράπευτη δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο της ζωής του ασθενούς.

2.Ομάδα εστιακής θεραπείας: η νόσος εντοπίζεται σε λίγα σημεία του προστάτη, τα οποία μόνο η τρισδιάστατη διαπερινεϊκή βιοψία κατορθώνει να  αναγνωρίσει με υψηλό ποσοστό ακρίβειας. Σε αυτή την περίπτωση, η βιοψία διασφαλίζει στον ασθενή ότι ο υπόλοιπος αδένας είναι καθαρός από τη νόσο και έτσι συνίσταται η θεραπεία των συγκεκριμένων τμημάτων, αφήνοντας τον υπόλοιπο προστάτη υγιή και πλήρως λειτουργικό. Ο ασθενής  παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες χωρίς να αισθανθεί καμία ενόχληση κατά τη θεραπεία.

3.Ομάδα ολικής θεραπείας: η νόσος είναι επιθετική και αφορά μεγάλο τμήμα του προστάτη, οπότε απαιτείται αντιμετώπιση όλου του οργάνου με αφαίρεση του ή ακτινοβολία (βραχυθεραπεία ή εξωτερική ακτινοβολία).

Η βραχυθεραπεία αφορά την τοποθέτηση ραδιενεργών μικροσκοπικών σφαιριδίων (κόκκοι) στον προστάτη σε μία συνεδρία: ο ασθενής την ίδια ημέρα επιστρέφει σπίτι του χωρίς καθετήρα ή ενοχλήσεις και την επομένη επιστρέφει στις καθημερινές του συνήθειες. Η μέθοδος δεν φέρει τις παρενέργειες των άλλων μεθόδων θεραπείας: η φυσιολογική ανατομία του σώματος δεν αλλάζει και ο ασθενής συνεχίζει τη ζωή του χωρίς ακράτεια ούρων ή προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της νόσου και για κάθε ηλικία. Κάθε ασθενής που μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση του οργάνου (ριζική προστατεκτομή) είναι υποψήφιος και για βραχυθεραπεία προστάτη. Ιδιαίτερα όμως την επιλέγουν ασθενείς που θέλουν να συνδυάσουν τα άριστα αποτελέσματα μιας μόνιμης ίασης που προσφέρει, με ταυτόχρονη διατήρηση της ποιότητα ζωής που είχαν πριν νοσήσουν.

Στην περίπτωση της ακτινοθεραπείας, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη λέγοντας ότι,  εξελίσσονται διαρκώς οι μέθοδοι ενώ, η αποκρυπτογράφηση των μονοπατιών της καρκινογένεσης, όπως είπε,  δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οι επιστήμονες μοριακά στοχευμένα φάρμακα. Επιπλέον,  όπως τόνισε, η ανοσοθεραπεία προσφέρει μία νέα και πολλά υποσχόμενη διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ενώ, συμπλήρωσε στο θέμα της ανοσοθεραπείας, ότι πρόκειται για νέο πεδίο το οποίο όμως διευρύνεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι η ΑΚΟΣ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με επιστήμονες υγείας και εθελοντές, αποθεραπευμένους αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες που αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου και αφετέρου προσφέρει στήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και στους αποθεραπευμένους της νόσου.