Skip to main content

Το Sputnik V επιταχύνει τη διεθνή κούρσα για το εμβόλιο και αυξάνει τους κινδύνους

Του Χρήστου Λογαρά
[email protected]

Η απόφαση της Ρωσίας να εγκρίνει το εμβόλιο Sputnik V κατά του κορωνοϊού πριν οι απαραίτητες δοκιμές δείξουν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, προκαλεί ανησυχία ότι οι ηγέτες παγκοσμίως θα βάλουν πάνω από τη δημόσια υγεία την έγκριση ενός εμβολίου.

Το σχέδιο της Ρωσίας για μαζικό εμβολιασμό τον Οκτώβριο, ενδέχεται να ασκήσει πίεση σε άλλες χώρες να «τρέξουν» τις διαδικασίες για ένα εμβόλιο και να παρακάμψουν βασικά βήματα θέτοντας σε κίνδυνο τους ανθρώπους που εμβολιάζονται.

Η κυβέρνηση Τραμπ ήδη προσπαθεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβολίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε την «Επιχείρηση Warp Speed»  με σκοπό να αποκτήσει 300 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι Αμερικανοί πολίτες. Επίσης, μια μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Κίνα, με στόχο η χώρα να αποκτήσει δόσεις από ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για το εμβόλιο του κορωνοϊού, πρόσθεσε ένα επιπλέον βάρος στους ηγέτες παγκοσμίως. Σύμφωνα με Πολ Οφιτ, παιδίατρο και ειδικός σε θέματα λοιμώξεων, ο οποίος συμμετείχε στην ανακάλυψη του ροταϊκού εμβολίου: «Αυτό θα μπορούσε να κάνει άλλους ηγέτες να πουν: Κοίτα, το κάνουν, και είναι αρκετά καλό. Και αν αυτό είναι αρκετά καλό για αυτούς, δεν θέλουμε να μείνουμε πίσω. Θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».

Οι πολιτικοί δεν αναζητούν ένα εμβόλιο μόνο για να εξαλείψουν τον κορωνοϊό. Κάποιοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάτι τέτοιο για να αυξήσουν την δημοτικότητά τους και να «θάψουν» τις κακές κριτικές για προηγούμενες κινήσεις τους.

Για παράδειγμα, για τον Μπόρις Τζόνσον αποτελεί μια ευκαιρία να αποδείξει ότι η Βρετανία μπορεί να αναπτύξει ένα εμβόλιο ταχύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κινεζικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να «ξεχάσει» την προέλευση του ιού. Ο Τραμπ χρειάζεται μια «έκπληξη» για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις καθώς οι ΗΠΑ καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως. Και ο Πούτιν έχει την ευκαιρία να νικήσει τη Δύση και να αποκτήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.

naftemporiki.gr, με πληροφορίες από Bloomberg