Skip to main content

Αναζητούν σε γονίδια το κλειδί της νεότητας

Μπορεί η αιώνια νεότητα να γίνει μια μέρα πραγματικότητα; Μελέτη που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων έδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αρκεί να ρυθμιστούν αναλόγως κάποια γονίδια που υπάρχουν στον οργανισμό όλων.

Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η γήρανση εμφανίζεται λόγω μιας ειδικής ομάδας γονιδίων, τα οποία φέρουν την ονομασία rDNA και παρουσιάζουν αστάθεια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν τα γονίδια αυτά αποκτούν σταθερότητα, αλλάζουν συμπεριφορά, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και η εμφάνιση φθοράς να επιβραδύνεται.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μελέτη, κατά την οποία χρησιμοποίησαν τα γονίδια αυτά σε ζύμη αρτοποιίας – μέθοδος που χρησιμοποιούν συχνά για να μελετήσουν τη γήρανση των κυττάρων.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, όταν τα γονίδια σταθεροποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν μεταβολές στη συμπεριφορά τους και η ζύμη διατηρήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον δρ Austen Ganley από το Πανεπιστήμιο Massey, η μελέτη αυτή είναι συναρπαστική, επειδή δείχνει ότι «η βελτίωση της σταθερότητας των γονιδίων rDNA αποτελεί νέο παράγοντα γήρανσης».

Μάλιστα, επισήμανε ότι τα γονίδια rDNA συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο τόσο στη ζύμη, όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και η αστάθειά τους ίσως αποτελεί κοινό παράγοντα σε ό,τι αφορά τη γήρανση.

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι η συμπεριφορά τους στον ανθρώπινο οργανισμό πρέπει να καταγραφεί με ακρίβεια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αστάθειά τους επηρεάζει και το προσδόκιμο ζωής.