Skip to main content

Το λίπος καταγράφεται ως η έκτη γεύση για τον άνθρωπο

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι γευστικοί μας κάλυκες μπορούν να αναγνωρίσουν 5γεύσεις. Τη γλυκιά που έχουν οι τροφές με σάκχαρα την αλμυρή που έχουν οι τροφές με άλατα, την ξινή που έχουν οι τροφές με οξέα, την πικρή που έχουν τροφές χαλασμένες, μουχλιασμένες ή σαπισμένες  αλλά και τη γεύση ουμάμι την οποία είχαν αναγνωρίσει οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια και η οποία σχετίζεται με την παρουσία κάποιων πρωτεϊνών.

Τώρα έρχεται να προστεθεί ακόμα μία γεύση και είναι αυτή η «ξεχωριστή γεύση» του λίπους όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες στo επιστημονικό έντυπο «Chemical Senses» σε έρευνα που έκαναν σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων, παρατήρησαν ότι το 64% αυτών μπορούσε να αναγνωρίσει τη γεύση του λίπους πολύ εύκολα.

Όπως σημειώνει ο καθηγητή Επιστήμης Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Cornell Dr. Robin Dando, η γεύση του λίπους είναι μια «ξεχωριστή γεύση» για τον άνθρωπο και τα ευρήματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός γεύσης το οποίο οι ειδικοί μέχρι σήμερα δεν τον γνώριζαν.

Η έρευνα αυτή ανοίγει νέο τοπίο και όπως και όπως λένε, οι ειδικοί τα ευρήματα της  μπορούν να βοηθήσουν του γιατρούς να καταλάβουν τις αντιδράσεις των ασθενών τους σε διάφορες τροφές και ίσως έτσι καταφέρουν να τους βοηθήσουν να περιορίσουν το ανεξέλεγκτο πάθος τους για λιπαρά.