Μία νέα μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Neuropsychopharmacology», διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά δημιουργούν κατά κάποιο τρόπο εθισμό και εξάρτηση στα άτομα που τα καταναλώνουν τακτικά.
Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες έδωσαν σε μία ομάδα ποντικιών τροφή με χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά με ίσες ποσότητες μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων, σε μία άλλη τροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά από τα οποία το 50% των θερμίδων προερχόταν από ελαιόλαδο και σε μία τρίτη ομάδα τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά με το 50% των θερμίδων να προέρχεται από φοινικέλαιο. Οι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες ήταν όλες το ίδιο από πλευράς σακχάρων, πρωτεϊνών, περιεκτικότητας σε λίπος και θερμίδες.
Έπειτα από 8 εβδομάδες, είδαν ότι αν και βάρος των ποντικιών σε όλες τις ομάδες ήταν ίδιο, τα ποντίκια σε κάποιες από τις ομάδες είχαν διαφορετική συμπεριφορά. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι η ανεξέλεγκτη πρόσληψη λιπαρών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο καθώς, όπως παρατήρησαν η λειτουργία της ντοπαμίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το σύστημα κινητοποίησης και ανταμοιβής στον εγκέφαλο, αμβλύνεται στην από τα πολλά κορεσμένα λιπαρά. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να αντισταθμίσει ενισχύοντας τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής. Έτσι το άτομο που καταναλώνει πολλά λιπαρά, συνεχίζει να τα καταναλώνει με στόχο να νιώσει αυτή την ευχαρίστηση που του προσφέρει ο εγκέφαλος του ως ανταμοιβή.
Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στα εξαρτημένα άτομα, που με τον καιρό θέλουν να αυξάνουν τη δόση τους για να έχουν την ίδια ικανοποίηση.