Skip to main content

Η λοίμωξη της εγκύου στον ιό Zika μπορεί να επιφέρει αποβολή ή θνησιγένεια του εμβρύου 

Μια συνεργατική μελέτη μεταξύ 6 Εθνικών Κέντρων Ερευνών “National Primate Research Centers” δείχνει ότι η απώλεια της εγκυμοσύνης λόγω των λοιμώξεων του Zika A μπορεί να είναι συνήθης ωστόσο,  δεν είναι αναγνωρισμένη ως η αιτία τόσο των αποβολών όσο και της θνησιμότητας των βρεφών. 

Ο Zika διέγειρε το παγκόσμιο ενδιαφέρον το 2015 όταν στη Βραζιλία εμφανίσθηκαν αρκετές περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν με ένα καταστροφικό γενετικό ελάττωμα που ονομάζεται μικροκεφαλία, μια ανωμαλία στον εγκέφαλο. Ωστόσο, στις αρνητικές επιπτώσεις του Zika στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνονται και αισθητικές ατέλειες, όπως τύφλωση, η αποβολή του μωρού, ακόμα και η θνησιμότητα του εμβρύου. 

Όπως ανέφερε ο ερευνητής  Jean Patterson, Ph.D., του Texas Biomedical Research Institute και του Southwest National Primate Ερευνητικό Κέντρο «Αυτή είναι μια σημαντική μελέτη στην οποία όλα τα κέντρα συνεργάστηκαν για να παράσχουν αρκετά δεδομένα και πληροφορίες έτσι ώστε, να κατανοήσουν οι επιστήμονες καλύτερα την επίδραση της Zika στην εγκυμοσύνη». 

Συλλέγοντας δεδομένα από διάφορα είδη ανθρωποειδών πιθήκων από τις φυλές rhesus macaques, pigtail macaques και marmosets, χωρίς να συμπεριληφθούν άνθρωποι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 26% των θηλυκών πιθήκων (non-human primates “NHP”) που εμβολιάστηκαν με ιό, δηλαδή του χορηγήθηκε ασιατικός / αμερικανικός ZIKV (ιός Zika) στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης,  είχαν αποβολές ή ακόμα και θνησιμότητα των εμβρύων, παρά το γεγονός ότι τα ζώα αυτά εμφάνισαν ελάχιστα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης. 

Κατά τη διάρκεια των εγκυμοσύνων των πιθήκων που είχαν μολυνθεί από το Zika, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πρόοδό τους μέσω υπερήχων (για να ανιχνεύσουν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου) και αμνιοπαρακέντησης (δοκιμή στην οποία έχει τραβηχτεί το αμνιακό υγρό). 

«Το κύριο συμπέρασμα από αυτή την πολυκεντρική μελέτη με σημαντικές συνέπειες για εγκύους που μολύνθηκαν με τον ιό Zika είναι, ότι η θνησιμότητα του εμβρύου και η αποβολή ήταν πιο συχνές σε μολυσμένα ζώα από ότι στα ζώα που δεν είχαν εκτεθεί στον ιό», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Dawn Dudley, Ph.D ., ερευνητής από το Wisconsin National Primate Research Center.   

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine. Οι συγγραφείς της καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά ποσοστά απώλειας εμβρύου στις εγκυμοσύνες των ζώων που έχουν μολυνθεί από το ZIKV εγείρουν ανησυχία για το γεγονός, ότι η απώλεια της εγκυμοσύνης που σχετίζεται με το Zika μπορεί να είναι συχνότερη από αυτή που πιστεύουν επί του παρόντος. 

Επιπλέον, και τα αποτελέσματα παράλληλων εκθέσεων που έχουν καταγραφεί για ανθρώπους είναι εξίσου σημαντικά, όπως λένε οι ερευνητές, καθώς δείχνουν την αρνητική έκβαση που έχουν οι εγκυμοσύνες για τα έμβρυα που εκτέθηκαν στο ZIKV κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.  

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι  δεν υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια για το Ζήκα επί του παρόντος, αν και οι ερευνητές στο Τέξας Biomed και αλλού πειραματίζονται για να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτή την “αναδυόμενη” μολυσματική ασθένεια από τα κουνούπια. 

Να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εντοπιστεί λοιμώξεις του Zika τόσο στη Φλόριντα όσο και το Τέξας. Στις κομητείες κατά μήκος των συνόρων του Τέξας με το Μεξικό, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Τέξας έχει επιβάλει στους αρμόδιους φορείς να εξετάζουν τις έγκυες για το αν είναι μολυσμένες από το Zika τρεις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Επιπλέον, έχει εκδοθεί ειδική προειδοποίηση για όλες τις έγκυες γυναίκες να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.