Skip to main content

Συνδυαστική θεραπεία διπλασιάζει το προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της  Αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας στο Λος Άντζελες, μια νέα συνδυαστική θεραπεία διπλασιάζει σχεδόν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV), μια κακοήθη μορφή νεοπλασίας-όγκου που μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πρόκειται για μια διηθητική μορφή καρκίνου χωρίς σαφή όρια από τον υπόλοιπο υγιή εγκέφαλο με ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης που αφορά το 20% όλων των ενδοκράνιων όγκων σε ενήλικες, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά, αλλά πολύ σπάνια. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, κάθε χρόνο εμφανίζονται 2 – 3 νέα κρούσματα / 100.000 πληθυσμό, σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, το γλοιοβλάστωμα έχει τη χειρότερη πρόγνωση από κάθε άλλη κακοήθεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Και παρά τις ιατρικές εξελίξεις στον τομέα της νευροχειρουργικής, της ακτινοθεραπείας αλλά και της ογκολογίας, το προσδόκιμο ζωής  για τους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα παραμένει κατά μέσο όρο στα 2 έτη από τη στιγμή της διάγνωσης.

Η νέα συνδυαστική θεραπεία γίνεται με τη λήψη του φαρμάκου 5-αμινολεβουλινικό οξύ (5-ALA), την ίδια ημέρα που θα γίνει η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Ο μεταβολισμός του φαρμάκου παράγει φωτοενεργές φθορίζουσες ενώσεις οι οποίες γίνονται ορατές με την χρήση ειδικού μικροσκοπίου από τον χειρουργό, ο οποίος διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε περιπτώσεις που με συμβατικά μικροσκόπια αυτό δεν θα ήταν δυνατό. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εξαίρεση του όγκου και μεγιστοποιείται το όφελος μετά τις συμπληρωματικές θεραπείες (άκτινο-χημειοθεραπεία).

Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, η προεγχειρητική χρήση του 5-ALA βοηθάει σημαντικά στην μέγιστη εξαίρεση των γλοιματικών όγκων εγκεφάλου, ενώ συγχρόνως παρατηρήθηκε ότι στους ασθενείς που χρησιμοποιήθηκε η τεχνική αυτή το προσδόκιμο ζωής ήταν σημαντικά μεγαλύτερο.

Η νέα συνδυαστική θεραπεία, όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και διευθυντής Νευροχειρουργός, υπεύθυνος τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στο Νοσοκομείο Metropolitan κ. Βασίλειος Βουγιούκας, ο οποίος εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όπως είπε, η φαρμακευτική και η ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση των γλοιωμάτων-γλοιωβλαστωμάτων αποτελούν ουσιαστικά υποστηρικτική θεραπεία, καθώς είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον ότι βασική προϋπόθεση για την καλή δράση της άκτινο-χημειοθεραπείας είναι η μικροχειρουργική εξαίρεση του όγκου στον μέγιστο βαθμό.