Skip to main content

Η μερική νεφρεκτομή κερδίζει έδαφος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας από τους 10 συχνότερους καρκίνους. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα «Global Burden of Disease Study», προσβάλλει κάθε χρόνο 425.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ ελάχιστοι είναι κάτω των 45 ετών.

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του νεφρού, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο γιατρός είναι αν θα μπορέσει να τον αντιμετωπίσει χειρουργικά. Η χειρουργική αντιμετώπιση σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν και παραμένει η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του νεφρού, δεδομένου ότι συνοδεύεται από την καλύτερη πρόγνωση.

Ωστόσο η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντοτε εφικτή, ούτε γίνεται μόνο με έναν τρόπο.

Όπως μας εξηγεί ο τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, χειρουργός ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, η επέμβαση γίνεται ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του όγκου στο νεφρό.  Στη μία περίπτωση γίνεται ριζική νεφρεκτομή όπου και μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο νεφρός και σε άλλες περιπτώσεις, γίνεται μερική νεφρεκτομή και αφαιρείται μόνο ο όγκος μαζί με μικρό τμήμα του παρακείμενου νεφρικού ιστού. 

Η λύση της μερικής νεφρεκτομής

Η μερική νεφρεκτομή είναι μία επέμβαση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού. Μάλιστα στα μεγαλύτερα χειρουργικά κέντρα των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρώπης το σχεδόν 90% των εγχειρήσεων για καρκίνο του νεφρού γίνονται πλέον με μερική νεφρεκτομή. 

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της είναι ότι έχει εφάμιλλα ποσοστά επιτυχίας με την ολική αφαίρεση του νεφρού, δίχως να στερείται εντελώς ο ασθενής το νεφρό του

Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ο καρκίνος του νεφρού κατά κανόνα παρατηρείται σε ηλικιωμένους ανθρώπους και η νεφρική λειτουργία εκ φύσεως φθίνει με την ηλικία. 

600 Έλληνες κάθε χρόνο πεθαίνουν από καρκίνο του νεφρού

Στην Ελλάδα περίπου 1.100 άτομα νοσούν ετησίως με την πλειονότητα αυτών να είναι άνδρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σχεδόν 600 έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του νεφρού και πάλι οι περισσότεροι από αυτούς (οι 390 για το 2016) είναι άνδρες.

Οι καπνιστές και τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφρικό καρκίνο. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. 
Ο καρκίνος του νεφρού είναι ότι συνήθως γίνεται αντιληπτός τυχαία και συχνά σε αρχικό έως μέτριο στάδιο, όταν ακόμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η συχνότερη μορφή καρκίνου του νεφρού είναι το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, που αντιπροσωπεύει το 85% των κρουσμάτων του. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 40-60% των κρουσμάτων του ανιχνεύονται όταν οι όγκοι έχουν μέγεθος κάτω από 4 εκατοστά.