Skip to main content

Αυξάνεται η ανησυχία για την γρίπη των πτηνών

«Εξαιρετικής σημασίας» χαρακτηρίζει την κατάσταση σε ό,τι αφορά την γρίπη των πτηνών η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων (ΠΟΥΖ), με δηλώσεις του επικεφαλής της, καθώς το ξέσπασμα του ιού της γρίπης H7N9 στην Κίνα κόστισε τη ζωή και σε δέκατο κατά σειρά θύμα.

Μολονότι ο ιός είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους, η ανίχνευσή του στους ζωικούς φορείς, στη συγκεκριμένη περίπτωση στα πτηνά εκτροφείου, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σημείωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της ΠΟΥΖ, Μπερνάρ Βαλά.

Η ΠΟΥΖ, με έδρα το Παρίσι, εξετάζοντας στοιχεία τα οποία της εστάλησαν από τις κινεζικές κτηνιατρικές αρχές, σημειώνει ότι τα πτηνά τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν παρουσιάζουν σοβαρά σημάδια εκδήλωσης ασθένειας, γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την ανίχνευση του ιού.

Την Πέμπτη, η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι οι ανθρώπινες απώλειες από τον ιό H7N9 έφθασαν τις 10, ανάμεσα σε 38 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι έχουν νοσήσει.

Ο ιός θεωρείται πως μεταδίδεται από τα πτηνά στους ανθρώπου και εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχόμενη μετάλλαξή του μπορεί να τον κάνει μεταδόσιμο και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα κρούσματα σε ζώα στη Σαγκάη και στις γύρω από αυτήν κινεζικές επαρχίες αφορούν κυρίως περιστέρια και κοτόπουλα.

Τις προσπάθειες της ΠΟΥΖ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, συνεπικουρούν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).