Skip to main content

Όσο πιο πολλά παιδιά είναι εμβολιασμένα τόσο πιο δυνατή είναι η ανοσοποίηση στο γενικό πληθυσμό

Τα εμβόλια ήταν η επιτυχία της ιατρικής κοινότητας τον περασμένο αιώνα επισημαίνει ο Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής- Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας (IPA), Ανδρέας Κωνσταντόπουλος με αφορμή την μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει ξεκινήσει η Παιδιατρική Εταιρεία.

Η καμπάνια είναι απόρροια 2 ερευνών που διεξήγαγε η Παιδιατρική Εταιρεία σε γονείς και παιδίατρους, σύμφωνα με τις οποίες τόσο οι νέες μαμάδες όσο και οι παιδίατροι έχουν  βοηθήσει στο να μειωθούν οι εμβολιασμοί στη χώρα με κίνδυνο να φτάσουμε σε σημεία όπου η γενική ανοσοποίηση του κοινού θα είναι χαμηλή και θα λογχεύουν επιδημίες.

«Το κίνημα ενάντια στους εμβολιασμούς ξεκίνησε από εμάς τους παιδίατρους’ τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, «θεωρώντας κάποια εποχή το εμβόλιο της γρίπης επικίνδυνο στρέψαμε τον κόσμο στο να μην εμπιστεύεται τους εμβολιασμούς.

Και τότε πράγματι υπήρχαν παρενέργειες, όμως τα χρόνια που πέρασαν τα εμβόλια έχουν αλλάξει. Τα νέας γενιάς εμβόλια είναι πλήρως ακίνδυνα, ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ οι παρενέργειες που έχουν είναι ασήμαντες».

Οι έρευνες που έγιναν σε γονείς και παιδίατρους αποδεικνύουν δυστυχώς ότι  όσο πιο ενημερωμένη είναι μια μητέρα από το διαδίκτυο τόσο πιο αρνητική είναι στο να κάνει το παιδί της εμβόλια.

Μόνον οι «παλιές» μητέρες οι οποίες συζητούσαν με το γιατρό τους δεν έχουν φοβίες οι νεότερες από 34 ετών και κάτω αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα το 70% των γονιών που είναι κατά του εμβολιασμού των παιδιών τους αναζητούν πληροφορίες από το διαδίκτυο, ενώ στις επιφυλάξεις τους σημειώνονται η έλλειψη εμπιστοσύνης στις φαρμακευτικές, ο φόβος για παρενέργειες και η άγνοια.

Επίσης, δεύτερη έρευνα που είχε να κάνει με τους επαγγελματίες υγείας, έδειξε ότι όσο πιο πολύ ασχολείται ο γιατρός με τη μητέρα τόσο καλύτερη είναι η αντιμετώπιση της ενώ αν την παραπέμπει για ενημέρωση στο διαδίκτυο τότε, το πράγμα «χαλάει».

Και δεν σημαίνει αυτό ότι όλο το διαδίκτυο είναι λάθος αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες όπως τόνισε ο καθηγητής, οι οποίες γράφουν ανακρίβειες και δεν έχουν εμπεριστατωμένες πληροφορίες, γι αυτό υπάρχει ανάγκη για έγκυρη πληροφόρηση.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι κάποιες ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν ,έσω των εμβολιασμών επιφέρουν αναπηρίες και ακόμα και θάνατο.

Επίσης η λογική κάποιων μαμάδων ότι το παιδί μου είναι ανεμβολίαστο και δεν έχει πάθει κάτι είναι λανθασμένη, καθώς το ανεμβολίαστο παιδί μέχρι σήμερα είχε γύρω του 80% εμβολιασμένων που ήταν ουσιαστικά ασπίδα ανοσοποίησης γι αυτό.

Όταν αυτή η ασπίδα πέσει στο 60% τότε η ανοσοποίηση δεν ισχύει και κινδυνεύουν πλέον όλα τα παιδιά με επιδημίες. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είμαστε σε οριακό επίπεδο εμβολιασμών σε πολλές ασθένειες και μόνο στο τριπλό εμβόλιο Διφθερίτιδας – Τετάνου και Κοκκύτη αγγίζουμε το 90%.

Επίσης, τόνισε ότι οι αναμνηστικές δόσεις είναι απαραίτητες για να έχει σωστή εμβολιαστική κάλυψη ο οργανισμός ενώ για μια ακόμη φορά διευκρίνισε ότι τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά είναι όμως σωτήρια και γι αυτό το κοινό επιβάλλεται να ενημερωθεί σωστά.